Škole u Srbiji od sutra u štrajku: Prestanite promovisati nasilje, kriminalce i zločince

Za petak, 5. maj, najavljena je potpuna obustava rada tokom koje će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu

Region 04.05.2023, 09:59 04.05.2023, 10:04
Škole u Srbiji od sutra u štrajku: Prestanite promovisati nasilje, kriminalce i zločince
© AA

Nastava u srbijanskim školama danas počinje minutom šutnje kako bi se odala počast stradalim učenicima i zaposlenom u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Nastave vjerovatno neće ni biti s obzirom na to da su sindikati prosvete, zabrinuti za svoju sigurnost, najavili štrajk, javlja Anadolija.

Za petak, 5. maj, najavljena je potpuna obustava rada tokom koje će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zahtjeva hitno postavljanje detektora metala na ulazu u osnovne i srednje škole, obavezno angažovanje profesionalnog obezbjeđenja i bolje organizovanje rada školskih policajaca.

- Tražimo i zabranu promovisanja i javnog pojavljivanja svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih rijaliti emisija u kojima se učesnici nasilno ponašaju, zahtjeva se u saopćenju “Nezavisnosti”.

Sindikat radnika u prosvjeti Srbije navodi da će stupiti u štrajk radi ispunjenja sljedećeg uslova:

- Obezbeđenje svim zaposlenima u prosveti poštovanja dostojanstva ličnosti na radu, kao i rad na radnom mestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a život učenika i svih zaposlenih ugrožen.

- Živimo u društvu u kome su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko... Ono je, ne samo u školama, već u celokupnom društvu doživelo vrhunac. Kao društvo smo izneverili, kao država zatajili. Srbija treba da stane i zapita se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog, piše u saopćenju unije.

Sindikati su izrazili saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima poželjeli brz oporavak.

Iz Ministarstva prosvjete Srbije školama je stigao dopis da takmičenja planirana za vikend treba početi minutom šutnje, a da se izleti, ekskurzije i nastava u prirodi planirani do kraja nedjelje, ukoliko je moguće, odlože. U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedjelje.

Podsjetimo, osmero dece i radnik obezbjeđenja ubijeni su jučer u oružanom napadu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač K.K, učenik sedmog razreda te škole, je uhapšen nakon što je sam pozvao policiju. Građani više gradova sinoć su se okupljali na trgovima da bi paljenjem sveća odali počast žrtvama, a slična okupljanja širom Srbije najavljena su i za danas.

komentari (0)