Kurti: "Bojkot izbora na sjeveru Kosova nametnut prijetećom kampanjom iz Beograda"

Građani na sjeveru Kosova na vanrednim izborima birali su gradonačelnike, a izbore na sjeveru Kosova izašlo 13 Srba

Region 24.04.2023, 10:12 25.04.2023, 09:16
Kurti: "Bojkot izbora na sjeveru Kosova nametnut prijetećom kampanjom iz Beograda"
© AA

U opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Sjeverna Mitrovica, na sjeveru Kosova, jučer su održani vanredni opštinski izbori. Prema podacima do kojih je došao Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo, od 45.096 upisanih birača, na glasanje je izašlo 1.566 Albanaca i 13 Srba. Podaci Centralne izborne komisije Kosova ističu da je na glasanje izašlo 3,47 posto, odnosni 1.567 upisanih birača. Najveća izlaznost, navodi Oslobođenje, bila je u opštini Zubin Potok, gdje je glasalo 385 glasača. U Sjevernoj Mitrovici  glasalo je 837 glasača, u Zvečanu 204, dok je u Lepposavicu glasalo tek 1,06 posto građana, odnosnio 141 građanin. 

Dok je Samoopredjeljenje, kosovskog premijera Albina Kurtija proglasilo pobjedu u Mitrovici i Leposaviću, Demokratska partija Kosova u Zubinom Potoku, direktor Kancelarije, kazao je da su Albin Kurti i Vjosa Osmani, kao i oni koji su pozivali na izbore, doživjeli potpuni fijasko te poručio da je "pravi pobjednik srpski narod na Kosovu koji je bojkotovao izbore" 

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je da su vanredni lokalni izbori u četiri sjeverne kosovske opštine protekli mirno i bez incidenata, ali u atmosferi zastrašivanja i ucjena što je utjecalo na malu izlaznost, prenosi AA. 

Kurti se zahvalio Centralnoj izbornoj komisiji na organizaciji, Kosovskoj policiji na očuvanju bezbijednosti i građanima na podršci.

- Atmosfera je bila uz zastrašivanje i ucjene, pa je izlaznost građana na izbore bila mala. Bojkot je bio nametnut prijetećom kampanjom zvaničnog Beograda i njegovim kriminalnim oruđima na terenu na sjeveru. Zahvaljujem građanima na hrabrosti i smirenosti, napisao je Kurti na Facebooku.

Premijer je čestitao predsjednicima i odbornicima koji su jučer izabrani.

- Oni treba da rade predano i služe bez razlike. Vlada će ih podržati i pomoći im. Institucionalni sistem i javne službe moći će da funkcionišu više i bolje za dobrobit građana i njihovih prava, naveo je Kurti.

Vanredni izbori su raspisani nakon izlaska svih predstavnika Srpske liste, početkom novembra prošle godine, iz kosovskih institucija na severu Kosova. Tada su Srbi napustili i Kosovsku policiju i pravosuđe.

komentari (0)