Kurti: Odgovorićemo ekvivalentno kada se uvjerimo da Srbija primenjuje odluku o priznanju kosovskih tablica

Kosovski premijer Albin Kurti je ocijenio da se odluka Vlade Srbije treba čitati kao manevar ne u korist države Srbije, još manje Kosova, nego za ostanak na vlasti

Region 27.12.2023, 13:39
Kurti: Odgovorićemo ekvivalentno kada se uvjerimo da Srbija primenjuje odluku o priznanju kosovskih tablica
© AA

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je danas da će Vlada Kosova dozvoliti kretanje vozila iz Srbije bez naljepnica, kada se j da je Beograd počeo da primjenjuje svoju odluku o priznanju kosovskih tablica. 

Kurti je na početku sjednice Vlade Kosova kazao da je odluka Vlade Srbije o priznanju kosovskih tablica došla nakon više od decenije nerealizacije sporazuma o slobodi kretanja i nakon dvije godine korišćenja tablica za destabilizaciju situacije na sjeveru Kosova.

- Tablice na Kosovu u septembru 2021. godine korišćene su da bi se prijetilo Kosovu avionima MIG 29 podignutim na nebu iznad granice i pokušala destabilizacija sjevera zemlje, posebno sa 16 barikada postavljenih na putevim u četiri opštine na sjeveru, tri nedelje za redom, u decembru prošle godine, kazao je Kurti.

Dalje je podsjetio da su tablice ovog decembra “korištene da se smanji pritisak demokratskog zapada, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, na Srbiju zbog neregularnih i nedemokratskih izbora, da bi se pokrilo odbijanje Osnovnog sporazuma u vidu pisma premijerke Srbije Ane Brnabić upućenog Evropskom vijeću 13. decembra i kako bi maskirali svoj neuspjeh u Banjskoj 24. septembra.

Kosovski premijer je ocijenio da se ova odluka Vlade Srbije treba čitati kao manevar ne u korist države Srbije, još manje Kosova, nego za ostanak na vlasti.

Kurti je kazao da je stav Kosova u vezi tablica uvek bio zasnovan na reciprocitetu.

- Nastavićemo da budemo principijelni i konstruktivni. Našu ekvivalentnu odluku, kao međudržavni reciprocitet, donijet ćemo čim naša granična policija dokumentuje i utvrdi da Srbija u potpunosti i bez ometanja primenjuje svoju odluku, naglasio je Kurti.

Prema najnovijoj odluci Vlade Srbije od 1. januara bit će omogućena sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova, bez upotrebe naljepnica, kojima su prelijepljivane državne oznake na registarskim tablicama. Ova odluka dolazi neposredno nakon što su kosovske vlasti iz saobraćaja isključile vozila sa starim srbijanskim tablicama.

Evropska unija jučer je pozdravila odluku Vlade Srbije da zvanično prizna RKS registarske tablice, kao pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i prethodne obaveze iz dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

Portparol Evropske unije Peter Stano je na mreži “X” naveo da “ova odluka otvara put ka potpunom ukidanju režima naljepnica i EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način”.

Primjena "stiker režima" za registarske tablice, prema dogovoru postignutom u Briselu između Kosova i Srbije, počela je 4. oktobra 2021. godine. Prema tom dogovoru na prelazima i s kosovske i sa srbijanske strane na registarskim tablicama su se bijelim naljepnicama (stikerima) pokrivale oznake država. Time je bio prekinut prethodni režim izdavanja probnih tablica, ali i prekinuta tadašnja blokada puteva od strane lokalnih Srba sa sjevera Kosova.

komentari (0)