Kurti: "Sa NATO-om i KFOR-om radimo na brzom i mirnom rješavanju situacije"

EULEX je apelovao na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi.

Region 11.12.2022, 12:31
Kurti: "Sa NATO-om i KFOR-om radimo na brzom i mirnom rješavanju situacije"
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da kosovske vlasti u saradnji sa Misijom NATO-a i KFOR-a rade na brzom i mirnom rješavanju situacije, nakon što su blokirani putevi na sjeveru Kosova. 

Kurti je na Twiteru napisao da sa rješenim pitanjem registarskih tablica i odloženim izborima, kriminalne bande na sjeveru Kosova nemaju ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na Kosovsku policiju.

- U saradnji sa NATO-om i KFOR-om radimo na brzom i mirnom rješavanju situacije, naveo je Kurti.

Ponovio je da su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić zaprijetili vojnom agresijom, pozivajući da se srbijanska vojska vrati na kosovsku teritoriju.

- Ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti snažno i odlučno, napisao je premijer Kurti.

Iz Misije EULEX je saopšteno da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gde su postavljene barikade, "šok bombom" napadnuta izviđačka patrola EULEX-a. Nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta, prenosi AA. 

- Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv, navode iz EULEX-a i dodaju da snažno osuđuju nasilna dela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice.

EULEX je apelovao na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier je poručio da se SAD pridružuju EULEX-u oštroj osudi sinoćnjeg napada na patrolu EULEX Kosovo.

- Nasilni napadi na Kosovsku policiju i osoblje međunarodne bezbijednosti su neprihvatljivi i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost kroz kosovski pravosudni sistem, naveo je Hovenier na Twiteru.

Oglasio se i njemački ambasador Jorn Rohde koji je naveo da EULEX doprinosi obezbjeđivanju bezbeijdnosti i sigurnosti svim građanima, te da nasilje nad EULEX-om i drugim pružaocima bezbijednosti treba odmah da se zaustavi.

Kosovska policija je ranije saopštila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Prethodno je Kosovska policija iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinje i Brnjak.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su jučer oko 16 sati barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23.april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbijednosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

komentari (0)