Kurti u Ohridu: Srpska strana nije potpisala, ali sporazum je postignut

Kurti je kazao da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizme kako bi ovaj Aneks postao pravno obavezujući

Region 19.03.2023, 08:48
Kurti u Ohridu: Srpska strana nije potpisala, ali sporazum je postignut
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu da je dogovor postignut, ali da srpska strana nije željela da potpiše.

Kurti je u obraćanju medijima kazao da je postignut sporazum o Aneksu koji će rukovoditi implementaciju osnovnog sporazuma. On je istakao da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizme kako bi ovaj Aneks postao pravno obavezujući.

- Srbija bježi od potpisivanja, jer će se time steći obaveza za realiziranje. Zato pozivam međunarodnu zajednicu da nađe mehanizme za potpisivanje. Mi smo došli ovde spremni, bili smo spremni i 27. februara, kao i večeras da potpišemo dogovor, kazao je Kurti i dodao:"Što se Aneksa primjene tiče, vjerujem da će uskoro biti objavljen na stranici Evropske unije i svi ćete shvatiti i šta sadrži i šta ne."

Kosovski premijer je kazao da je osnovni sporazum ustvari de facto međusobno priznanje, ali ima mnogo drugih stvari koje treba usaglasiti.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Kosovo složilo s pasusom o adekvatnom nivou samo menadžiranja srpske zajednice i da će se Kosovo pridržavati najviših standarda kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakvu ugroženosti, bilo kakvu diskriminaciju.

Kurti je kazao da se ne smije zaboraviti da je Ahtisarijev prijedlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe.

Kurti je kazao da je do sada potpisano 39 sporazuma između Kosova i Srbije te da se član 10 osnovnog sporazuma odnosi na primjenu svih postignutih sporazuma.

komentari (0)