Leposavić: Nemam pravo negirati genocid u Srebrenici

Region 09.04.2021, 09:26
Leposavić: Nemam pravo negirati genocid u Srebrenici
© Facebook

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić kazao je da je neprijatno iznenađen tvrdnjom da je njegovo javno djelovanje odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.

Rekao je i da će nastaviti da vrši funkciju ministra dok god mu Skupština daje to povjerenje.

- Zahvalan sam na prilici koju sam dobio 4. decembra 2020. godine da u svojstvu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava služim građanima i predvodim reforme u cilju uspostavljanja vladavine prava i eliminisanja sistema korupcije i kriminala koji je vladao 30 godina. Nastaviću da vršim tu dužnost dokle god mi Skupština Crne Gore daje to povjerenje, naveo je Leposavić, navodi podgorička Pobjeda.

Leposavić je dodao i da je iznenađen sada iznijetom tvrdnjom da je njegovo djelovanje navodno „od početka u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma koji su 8. septembra 2020. godine potpisali lideri koalicija parlamentarne većine“. 

- Jedna od obaveza preuzetih ovim Sporazumom glasi 'odgovorno sprovođenje svih međunarodnih obaveza'. Ovo podrazumijeva i obavezu svih članova Vlade Crne Gore da ne zaborave da nas nisu izabrali strani saveznici, već građani posredstvom svojih poslanika. Jasno sam kazao da ne negiram niti relativizujem presuđeni zločin genocida u Srebrenici i da na to nemam pravo.

Poslaničko pitanje je glasilo da li bih ja priznao zločin genocida. To pitanje je dio uobičajene, monstruozne politike DPS-a kojom se izaziva razdor i međusobno zavađanje, naveo je Leposavić i saopćenju, te dodao:

- Bio sam svjestan da ovo poslaničko pitanje nije bilo postavljeno iz dobre namjere niti da bi doprinijelo poštovanju međunarodnih obaveza i ozdravljenju društva. Postavljeno je da bi se surovo manipulisalo tragičnim osjećanjima svih građana koji imaju istu nacionalnu pripadnost kao i ja. Ovo pitanje se uvijek postavlja samo ministrima i javnim funkcionerima koji su Srbi, zato što oni koji ga postavljaju posebno računaju na činjenicu da su nebrojene žrtve srpskog naroda ostale bez satisfakcije i zadovoljenja pravde. Upravo ovaj osjećaj nepravde konstantno izaziva sukobe na svim nivoima društva i sprječava istinsko pomirenje. Znajući to, smatrao sam da je nemoralno i nestručno da na ovo pitanje odgovorim neodređeno. Odgovor na ovo pitanje sam dao i kao čovjek i kao član Vlade, rekao je Leposavić.  

komentari (0)