Milanović: Srbija će morati na neki način priznati Kosovo

Hrvatski predsjednik Milanović komentirao je u ponedjeljak svoju izrečenu izjavu o Kosovu za koje je izjavio da je oteto od Srbije i anketirano.

Region 01.02.2023, 16:23 01.02.2023, 16:29
Milanović: Srbija će morati na neki način priznati Kosovo
© AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar koja je stigla u svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj, a na sastanku je važna tema bila europska perspektiva država zapadnog Balkana i proces Brdo – Brijuni.

Održati proces Brdo – Brijuni

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar najavila je kako će nastojati održati proces Brdo – Brijuni s ciljem jačanja dijaloga u regiji uz posredovanje Slovenije i Hrvatske koje su postigle najviše u regiji, rekla je.

Dodala je kako su obje države zajednički radile na priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, piše AA. 

“Dok političari iz država regije razgovaraju, to može biti samo dobro, ne može nikako biti loše”, kazala je Pirc Musar te najavila svoje posjete državama iz regije.

Najavila je i kako bi se sljedeći sastanak Brdo – Brijuni trebao održati krajem ove godine u Sjevernoj Makedoniji, istaknuvši kako bi teme razgovora trebale biti manje ideološke, a više posvećene mladima u regiji koji u velikim brojevima iseljavaju iz država regije, upozorila je.

“Namjere u pogledu te inicijative su iste, a to je integracija i dobrobit država ovog prostora, kako god ga mi zvali, zapadni Balkan, bivša Jugoslavija”, izjavio je Milanović.

“To ovisi o volji i raspoloženju i drugih da u njemu sudjeluju, Srbije, predsjednika Vučića, htio bih čuti njegovo stajalište o tome. Ostavljam otvorena vrata, BiH je dobila status kandidata u međuvremenu”, izjavio je Milanović.

Dodao je kako su o toj odluci još proljetos glasali svi predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa i predstavnici iz Republike Srpske, poručivši kako mu je često teško shvatiti što doista misli Milorad Dodik, s obzirom da su njegove prethodne izjave bile suprotne toj odluci.

Naglasio je kako o incijativi Brdo – Brijuni treba razgovarati i s novim članovima Predsjedništva BiH, ocijenivši kako je Sjeverna Makedonija dobro izabrano mjesto za sljedeći sastanak. Izrazio je nadu da taj sastanak neće završiti kao prethodna dva, bez zajednički usuglašenog priopćenja.

 Milanović o Kosovu: Bez oduševljenja

Hrvatski predsjednik Milanović komentirao je u ponedjeljak svoju izrečenu izjavu o Kosovu za koje je izjavio da je oteto od Srbije i anketirano. Pohvalio je srbijanskog predsjednika Vučića jer nije reagirao odmah, poput brojnih srbijanskih tabloida, nego najavio kako će podrobno preslušati njegovu izjavu.

“Bez oduševljenja, molim. Neka se ugledaju na Vučića i točno vide što sam rekao. Mogao sam reći i da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo Srbiji oduzeto, dođe na isto. Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu. Ono je u međuvremenu priznato, Hrvatska ga je priznala među prvima i ja okolo, kad god mogu, koristim priliku da ljude uvjerim da priznaju Kosovo ako to nisu učinili, i europske i latinoameričke državnike, zasad nisam uspio. Da bi Srbija došla na zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promijeniti”, poručio je.

Slovenska predsjednica je poručila kako je stav Slovenije o Kosovu poznat, a poručila je kako je jedini put za države s tih prostora put u Europsku uniju.

“Budućnost država zapadnog Balkana je europski proces koji još nije mrtav”, poručila je.

“Situacija u Ukrajini je početak kraja jedne prividne srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Realnost je da Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i da joj primjer Kosova strši kao šiljak. Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini. Oni (Srbija, op.a.) moraju shvatiti da oni Rusiji smetaju i da tu nema nikakve ljubavi. Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, a albanske vlasti će morati dati neki status zajednici srpskih općina na sjeveru Kosova”, zaključio je Milanović.

komentari (0)