Ministarstvo odbrane Srbije: Vojska Srbije za sada nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova

Srbi sa sjevera Kosova počeli su danas u popodnevnim satima sa protestima i blokadama magistralnih puteva, za sada nema zvaničnih potvrda da je došlo do izbijanja većih incidenata

Region 31.07.2022, 21:25 31.07.2022, 21:29
Ministarstvo odbrane Srbije: Vojska Srbije za sada nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova
© AA

Srbijansko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova. 

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", navedeno je u reagiranju Ministarstva odbrane Srbije.

Srbi sa sjevera Kosova počeli su danas u popodnevnim satima sa protestima i blokadama magistralnih puteva u mjestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i Raški i mjestu Zupče kod Zubinog potoka, javio je Javni medijski servis Srbije (RTS).

S kosovske strane za saobraćaj zatvoren je i prelaz Brnjak, kod jezera Gazivoda, potvrđeno je za AA iz policijskih izvora, ali nema potvrda da je na tom području došlo do većih incidenata. 

Za sada iz zvaničnih organa Srbije nema potvrde informacija da je došlo do sukoba.

Vlada Kosova je najavila da će od sutra, 1. avgusta, početi sa uvođenje reciprociteta prema Srbiji koji se tiče preregistracije vozila i ličnih karti.

U praktičnom smislu to znači da ubuduće Srbi s Kosova više neće moći da upravljaju vozilima sa srbijanskim registarskim oznakama sa područje gradova s Kosova i da će umjesto ličnih dokumenata izdatih od vlasti Srbije, kosovske vlasti na graničnim prelazima izdavati sertifikate, ulazno-izlazne dokumente.

komentari (0)