Novoimenovani ambasador Turske Hami Aksoy predao akreditivna pisma Aleksandru Vučiću

Region 07.04.2021, 11:21
Novoimenovani ambasador Turske Hami Aksoy predao akreditivna pisma Aleksandru Vučiću
© Anadolija

Novoimenovani ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy predao je danas akreditivno pismo predsjedniku Aleksandru Vučiću. 

Aksoy je iskusni diplomata koji je na dužnost ambasadora došao sa pozicije portparola Ministarstva vanjskih poslova Turske te će na ovoj poziciji zamijeniti prethodnog ambasadora Tanjua Bilgica, koji je ranije, također, obnašao funkciju portparola Ministarstva vanjskih poslova Turske, javlja Anadolija. 

Vučić je novoimenovanom ambasadoru poželio uspijeh tokom rada, a ambasador Aksoy je predsjedniku Srbije prenio srdačne pozdrave predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog postignutog visokog nivoa bilateralnih odnosa Srbije i Turske, posebno zbog intenzivnog političkog dijaloga, kao i pojačane ekonomske saradnje, u atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja, čime dvije zemlje daju i snažnu podršku stabilnosti cijelog regiona. U tom kontekstu je pozdravio sve izraženiji interes turskih kompanija da ulažu u srpsku privredu, posebno u slabije razvijenim dijelovima zemlje.

Istakao je da veoma uvažava lični doprinos predsjednika Erdoğana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Izrazio je i nadu da će okolnosti da dozvole da uskoro bude održana sjednica Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske, čijem radu Srbija pridaje veliki značaj.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o rezultatima konkretnih zajedničkih projekata, pri čemu su po značaju izdvojeni projekti u oblasti infrastrukture.

Vučić je  primio akreditivna pisma i od novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država Carlosa Felixa, ambasadora Holandije Theodorusa Antoniusa Reintjesa i ambasadora Bugarske Petra Doykova.

komentari (0)