Odbrana Hašima Tačija: Zločina na Kosovu je bilo, to je bila osveta lokalnog stanovništva

Drugog dana suđenja, uvodne riječi iznijela je odbrana optuženih, prije svega bivšeg kosovskog predsjednika Hašima Tačija

Region 04.04.2023, 12:16 05.04.2023, 14:12
Odbrana Hašima Tačija: Zločina na Kosovu je bilo, to je bila osveta lokalnog stanovništva
© Printscreen; AA

Drugi je dan suđenja bivšim liderima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pred Specijalnim vijećem u Hagu. Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići terete se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom 1998. i 1999. godine. Jučer su se, prvog dana suđenja, četvorica optuženih izjasnili da nisu krivi.

Radio Slobodna Evropa (RSE) detaljno je pratila drugi dan suđenja u kojem je uvodne riječi iznijela odbrana optuženih.

Hašim Tači nije imao motiv da učestvuje u zločinima, kako to tvrdi Tužilaštvo, rekao je Tačijev advokat Gregori Kiho.

Tači, kako je rekao Kiho, ne poriče zločine na Kosovu u pomenutom periodu, ali tvrdi da su oni bili rezultat "nekontrolisane aktivnosti, osveta, opšteg bezakonja uslijed rata" i da krivična djela koje je izvršio režim Srbije objašnjavaju nasilje koje se desilo nakon povratka raseljenog albanskog stanovništva.


Odbrana je pustila i video-snimke sa ispovijestima albanskih civila koji govore o nasilju komšija iz redova srpske zajednice ili srpskih snaga bezbednsti, te njihovoj želji za osvetom.

Kiho je podsjetio na neke od zločine koje su srpske snage počinile nad albanskim civilima, kao što je ubistvo 20 Abanaca u Dečanima, ubistvo 45 civila u Račku, ubistvo preko 240 civila u Velikoj Kruši i drugi.

Advokat je podsjetio i na 800.000 kosovskih Albanaca bilo raseljeno tokom rata, koji su se potom vratili. Kiho je naveo da su srpske snage za vreme njihovog raseljeništva uništavale imovinu, ubijale životinje i sve ostalo, sa ciljem da nemaju gdje da se vrate.

Kiho tvrdi da Tači tokom '89. i '99. godine nije imao kontrolu nad OVK i da je u to vrijeme organizacija bila „raskomadana“, kontrolu su imali lokalni pripadnici ove organizacije. Zato Tači nije imao motiv da učestvuje u zločinačkom poduhvatu jer je "bio svjestan da uspjeh OVK-a zavisi od zapadnih zemalja, pogotovo SAD-a".

- Tači je znao da Kosovo ne može da ima nezavisnost bez pomoći zapadnih zemalja, imao je svu motivaciju da ne bude dio onoga što tužilaštvo tvrdi, rekao je Kiho, prenosi RSE.

Tači je bio na čelu političke direkcije OVK-a čiji je zadatak bio da razgovara sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbijedila podrška za oslobođenje Kosova, rekao je advokat iz tima odbrane, Luka Mišetić.

U tom kontekstu je rečeno da je Tači predvodio privremenu Vladu nakon rata, te da je ona trebala da bude široka, kao što su to tražile SAD, a ne da cilja "političke protivnike“. Mišetić je napomenuo i da Tači u toj Vladi nikada nije imao izvršnu vlast, odnosno da je vlast tada preuzeo UNMIK – privremena administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Odbrana je pustila i video snimke u kojima Tači poziva pripadnike srpske zajednice da se vrate na Kosovo, te poručili kako se zalagao za demilitarizaciju OVK, toleranciju i multietničke institucije.

Predviđeno je da tokom dana uvodnu riječ imaju i advokati optuženog Kadri Veseljija.

Jučer je, prvog dana suđenja, uvodnu riječ imalo Tužilaštvo koje tvrdi da će dokazati da su bivši lideri OVK-a planirali "udruženi zločinački poduhvat", te da su odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Tužilaštvo je izjavilo da ima dokaze da su optuženi odgovorni za prislina zarobljavanja preko 400 ljudi, mučenje, te ubistva najmanje 102 lica.

U optužnici protiv Tačja, Veseljija, Seljimija i Krasnićija se navodi se da su individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Kako piše RSE, Tužilaštvo je u nekoliko puta istaklo da se ne sudi Oslobodilačkoj vojsci Kosova već pojedincima. 

komentari (0)