Pala Vlada Crne Gore: Za nepovjerenje glasalo 50 poslanika

Region 20.08.2022, 09:55 20.08.2022, 15:09
Pala Vlada Crne Gore: Za nepovjerenje glasalo 50 poslanika
© AA

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su sinoć iza ponoći nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića. 

U glasanju je učestvovao 51 poslanik. Za nepovjerenje Vladi glasalo je 50 poslanika DPS-a, SDP-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, DUA-e, Prave Crne Gore i Demokrata, a protiv je bio jedan poslanik.

Prije glasanja, plenarnu salu napustili su poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa i GP URA.

To je po drugi put da Vladi Crne Gore u kratkom vremenskom roku bude izglasano nepovjerenje u parlamentu. Prethodno je 42. vlada Crne Gore smijenjena od strane Skupštine 4. februara, piše AA. 

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, u ime predlagača, na početku diskusije, naveo je da je Vlada premijera Dritana Abazovića izgubila podršku zbog napuštanja evropske agende. Kazao je da je propuštena šansa da se iskoristi podrška u parlamentu i deblokiraju institucije i da uz pomoć partnera Crnu Goru učine sposobnom da do 2025. godine bude članica Evropske unije (EU).

“Očigledno zbog toga što su postojale neke druge teme i obaveze“, dodao je Živković obrazlažući inicijativu.

Podsjetio je da se od normativnih prioriteta podrazumijevalo da se dogovorom dođe do izbora čelnih ljudi u pravosuđu, a da je od političkih prioriteta prvi bio borba protiv organizovanog kiriminala i korupcije, kao i restrukturiranje pregovaračkih timova.

“Umjesto toga vidjeli smo da danas Crna Gora nema deblokiranje pravosudne institucije, nema izabranog nijednog sudiju Ustavnog suda, nemamo izabrane ugledne pravnike u Sudskom savjetu“, naveo je Živković.

Odgovarajući na diskusije poslanika, Abazović je kazao da se svakako mora poći na izbore, prije ili kasnije. Ponovio je da je inicijativa podnijeta zato što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

komentari (0)