Pendarovski u Crnoj Gori: Rat u Ukrajini pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska

Panderovski je naglasio da je Sjeverna Makedonija članica NATO-a, a da nemaju procjenu da je Srbija bezbjedonosna prijetnja

Region 12.04.2022, 15:29 12.04.2022, 15:48
Pendarovski u Crnoj Gori: Rat u Ukrajini pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska
© AA

 Rat u Ukrajini pokazao je da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska, ocijenio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 

Pendarovski danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Poslije razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanoviće na Cetinju kazao je da unapređenje ekonomskih veza mora da bude zajednički cilj.

Pendarovski je ocijenio da je rat u Ukrajini pokazao, da bez obzira što je daleko, utiče na ekonomiju zemalja regiona.

- Rat u Ukrajini je pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska, kazao je Pendarovski.

Đukanović je rekao da Crna Gora Sjevernu Makedoniju smatra prijateljskom državom i partnerom i da dvije države zastupaju evropske vrijednosti.

- Crna Gora prati probleme s kojima se suočava Sjeverna Makedonija na putu ostvarenja svog evropskog cilja. Pozdravljamo žrtvu koju je Sjeverna Makedonija podnijela na tom putu. Pozdravljamo inicijative koje su rezultirale Prespanskim sporazumom, kazao je Đukanović.

Rekao je da nema puta za pouzdanu stabilnost regiona bez puta evropskih integracija.

- Naša budućnost mora biti zasnovana na evropskom sistemu vrijednosti. Obaveza naših partnera je da mnogo intenzivnijom politikom pomognu da naše države postanu organski dio savremene Evrope, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, zadovoljni su dosadašnjom bilateralnom saradnjom i podsjetio je da je 2019. održana zajednička sjednicu vlade.

Đukanović je naveo da postoji inicijativa za izmjene preambule Ustava Sjeverne Makedonije.

- Željeli bi da u preambuli pozicioniramo i nacionalnu zajednicu Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji. Kad će se stvoriti pretpostavke za to - ne bih želio da ulazim u prognoze, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li zabrinjava naoružavanje Vojske Srbije, Đukanović je istakao da naoružavanje uvijek zabrinjava.

- Dodatan rizik predstavlja naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine, a u ovom slučaju riječ je o produženoj tendenciji naoružavanja Srbije iz zemalja koje su ne samo konkurenti, već su neprijatelji NATO zemalja, rekao je Đukanović.

Panderovski je naglasio da je Sjeverna Makedonija članica NATO-a, a da nemaju procjenu da je Srbija bezbjedonosna prijetnja.

komentari (0)