Poljoprivrednici nastavili proteste u Novom Sadu, prijete blokadom autoputa

Protesti poljoprivrednika počeli su u utorak, kada su poljoprivrednici traktorima došli ispred zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine, a od srijede počele su i blokade saobraćajnica u okolini zgrade Banovine.

Region 15.08.2022, 14:23 17.08.2022, 15:07
Poljoprivrednici nastavili proteste u Novom Sadu, prijete blokadom autoputa
© AA

Nezadovoljni poljoprivrednici nastavili su blokade saobraćajnica u Novom Sadu od jutra, dok njihovi predstavnici okupljeni u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije u Beogradu pregovaraju sa predsjednicom Vlade Srbije u tehničkom mandatu Anom Brnabić. 

Sastanak u Vladi Srbije počeo je u 10 časova, a kako je vrijeme odmicalo u Novom Sadu broj blokiranih raskrsnica se povećavao, pa su tako blokirane sve raskrsnice na Bulevaru Mihajla Pupina od Varadinskog mosta, koji spaja Novi Sad i Petrovaradin, do Srpskog narodnog pozorišta, uključujući i Jevrejsku ulicu koja vodi do centra grada. Prolaz kroz ove blokade prethodnih dana omogućen je hitnim službama, ali i komunalnim i dostavnim vozilima.

Osim Novog Sada blokade su organizovane u više mjesta u Vojvodini i Srbiji, a poljoprivrednici kažu da će od ishoda sastanka u Beogradu zavisiti i da li će se traktori povući sa ulica ili će se nastaviti sa blokadama.

Protesti poljoprivrednika počeli su u utorak, kada su poljoprivrednici traktorima došli ispred zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine, a od srijede počele su i blokade saobraćajnica u okolini zgrade Banovine. Nezadovoljni paori zahtijevaju promjenu agrarne politike, politike subvencija, slobodnog izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i proglašenje suše kao elementarne nepogode koja se odrazila na smanjenje prinosa mnogih poljoprivrednih kultura.

Od utorka kada su protesti počeli održano je više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije, napravljeni su određeni ustupci sa obje strane, ali do dogovora nije došlo što je rezultiralo produženjem blokada saobraćajnica, ali i uključivanjem drugih poljoprivrednika iz drugih mesta u Vojvodini i centralne Srbije u proteste.

Na konferenciji ispred Banovine nešto poslije 13 sati, poljoprivrednik Radoslav Adamović rekao je da su ga kolege koje su na pregovorima u Beogradu obavestile da je sastanak sa premijerkom "mlaćenje prazne slame“ i da se ne vidi namjera države da se do dogovora dođe prihvatanjem zahtjeva poljoprivrednika, te da će, ukoliko do 15 sati ne bude pomaka u pregovorima, radikalizovati blokade ne isključujući i mogućnost blokiranja auto-puta, piše AA. 

komentari (0)