Poplave u Novom Pazaru i Tutinu: Vatrogasci i policija na terenu

Vučević je, obilazeći naselje Šutenovac, rekao da će Ministarstvo odbrane pomoći mještanima poplavljenih područja

Region 20.11.2022, 20:24 22.11.2022, 13:25
Poplave u Novom Pazaru i Tutinu: Vatrogasci i policija na terenu
© AA

Radi obilne kiše koja u nedjelju pada u Novom Pazaru i Titunu drastično je porastao vodostaj rijeka u tim gradovima u Srbiji. 

Zbog obilne kiše u Novom Pazaru, drastično je porastao vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice, dok je u gradu uvedena vanredna odbrana od poplava.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara Tutina u borbi protiv vodene stihije. Pripadnicima Vojske pridružit će se i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Vučićeveg kabineta je saopšteno da je srbijanski predsjednik u stalnom kontaktu s ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i s predstavnicima lokalne samouprave.

Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posljedica vremenske nepogode, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Ministri odbrane i policije u Vladi Srbije Miloš Vučević i Bratislav Gašić obišli su poplavljena naselja u Novom Pazarui Tutinu. Oni su razgovarali sa mještanima čija su dvorišta i pomoćni objekti poplavljeni u vodenim bujicama koje su nastale izlivanjem reka Jošanice, Raške i Trnavice, piše AA. 

Mještani poplavljenih naselja nisu željeli da govore za medije, ali su nezvanično istakli da su u opasnosti poslije svake kiše.

Vučević je, obilazeći naselje Šutenovac, rekao da će Ministarstvo odbrane pomoći mještanima poplavljenih područja.

- Pokazalo se još jednom da je priroda nepredvidiva i da brzo menja svoju ćud. Najvažnije je da sve institucije, od lokalnih do republičkih, rade zajedno na zaštiti ljudskih života i imovine građana. Za nas nema razlike da li se ovo dešava u Novom Pazaru, Tutinu ili nekom drugom delu države. Policija, Sektor za vanredne situacije i Ministarstvo odbrane, zajedno sa lokalnim rukovodstvima, sa građanima, na zadatku su da sačuvaju sve ono što se može sačuvati. Molba je da svi budu na oprezu. Verujem da ćemo biti na visini zadatka, rekao je Vučević i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant, Vojsci izdao naredbu da pomogne ugroženim građanima.

Oni su nakon Novog Pazara otputovali za Tutin gde se izlila reka Vidrenjak koja je poplavila nekoliko kuća i industrijskih objekata. U pojedinim delovima ove opštine saobraćaj je u prekidu.

U Štabu za vanredne situacije grada Novog Pazar kažu da je tokom vikenda u ovom gradu palo oko 100 litara kiše po metru kvadratnom. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Novi Pazar je dobio pomoć od javnih komunalnih preduzeća iz Kraljeva i Čačka, kao i od JP Srbijavode.

U Šutenovcu su građanima isporučene vreće sa peskom koje će biti postavljene uz rječna korita.

komentari (0)