Predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić razriješen dužnosti

Bečić je u završnoj riječi, prije glasanja o njegovoj smjeni, kazao da je ponosan što je održao riječ da će poštovati poslovnik i da će služiti isključivo narodu i državi Crnoj Gori

Region 08.02.2022, 10:07
Predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić razriješen dužnosti
© AA

 Skupština Crne Gore jučer je na vanrednoj sjednici razriješila predsjednika parlamenta Aleksu Bečića.  Za njegovo razrješenje glasala su 43 poslanika opozicije i četiri poslanika koalicije "Crno na bijelo", dok je 36 poslanika bilo protiv.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak konstatovala je da će dužnost predsjednika Skupštine, do izbora novog predsjednika, vršiti potpredsjednik Strahinja Bulajić kao potpredsjednik iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

Bečić je u završnoj riječi, prije glasanja o njegovoj smjeni, kazao da je ponosan što je održao riječ da će poštovati poslovnik i da će služiti isključivo narodu i državi Crnoj Gori.

Nije mu sporno, kaže, što je inicijativa za njegovo razrješenje došla od opozicije.

- Ja sam neko ko je bio dugogodišnji opozicionar. Znam šta je značilo i kako je bilo biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima. Osjetio sam šta znači politički revanšizam. Zato kada sam došao na ovu funkciju želio sam da pokažem svojim primjerom, prema zaposlenima u ovom visokom domu, da je prošlo to vrijeme. Zato sam ponosan što niko za godinu i po dana nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vjere ili nacije. Kao javni funkcioner prošao sam mnogo toga. Vode se krivični postupci da sam praćen, fabrikovane su mi afere, vodio sam dugogodišnje sudske sporove i na kraju pobjeđivao. Tako da od bivšeg režima i opozicije ne očekujem da navija za moje razrješenje, rekao je Bečić u završnoj riječi.

Inicijativa je za njega, kako kaže, bila realna, ali ga je iznenadilo jedno.

- Nije mi jasno zašto nije bilo jedne rečenice - kolega Bečiću, našli smo podršku i u redovima većine, u onima koji su nas pobijedili 30. avgusta i prosto hoćemo zbog tih političkih kalkulacija da vas smijenimo, pita se Bečić.

Sjednicu o razrješenju Bečića obilježile su žestoke rasprave između Demokrata i URA-e.

Iz Demokrata su optužili kolege iz URA-e da su izdali izbornu volju, a s druge strane, šef kluba poslanika URA-e Miloš Konatar je istakao da je koalicija "Crno na bijelo" svima ponudila koncept formiranja evropske i manjinske vlade.

Istakao je da je neophodno ubrzanje na putu integracija Crne Gore u EU.

- Nama je neophodno da upravo manjinska vlada zajedno sa Skupštinom da doprinos u ubrzanju reformi i pravljenja ključnog koraka ka članstvu Crne Gore u EU. Ponavljam, Crna Gora nema vremena da čeka. Ako idemo ka izboru nove vlade, mi nemamo luksuz da smije postojati bilo kakav šum ili blokada saradnje između Skupštine i buduće vlade, kazao je Konatar.

komentari (0)