Preliminarni rezultati CIK-a Kosova: U polovini opština izabrani gradonačelnici, druga polovina ide u drugi krug

Region 17.10.2021, 23:35 18.10.2021, 09:00
Preliminarni rezultati CIK-a Kosova: U polovini opština izabrani gradonačelnici, druga polovina ide u drugi krug
© AA

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu prebrojanih prosečno po 70 posto glasova, 19 od 38 opština je dobilo svoje nove predsjednike u prvom krugu lokalnih izbora.

Pokret Samoopredjeljenje, vladajuća partija na nacionalnom nivou, na lokalnim izborima nije dobio ni jednog gradonačelnika u prvom krugu lokalnih izbora. Njeni kandidati idu u drugi krug glasanja u opštinama Priština, Prizren, Gnjilane, Podujevo, Kosovo Polje, Kačanik, Kamenica, Obilić, Štimlje i Vitina.

Kandidati Alijanse za budućnost Kosova (AAK) za gradonačelnike pobijedili su u prvom krugu u Dečanu, Suvoj Reci i Orahovcu. U drugom krugu će imati kandidate u Đakovici i Juniku.

Kandidati za gradonačelnike iz Demokratske partije Kosova (PDK) pobedili su u prvom krugu u opštinama Južna Mitrovica, Skenderaj, Uroševac i Hani Elezi. Kandidati PDK-a će u drugom krugu biti u Glogovcu, Prizrenu, Vučitrnu, Kačaniku, Mališevu, Klini, Štimlju, Dragašu i Malishevu.

Kandidati Demokratskog saveza Kosova (LDK) pobijedili su u prvom krugu u Lipljanu i Peći, dok će u drugom krugu imati svoje kandidate u opštinama Priština, Kosovo Polje, Podujevo, Gnjilane, Vitina, Vučitrn i Junik.

Dosadašnji predsjednik opštine Kamenica, koji je kandidat Socijaldemokratske partije, ide u drugi krug izbora, dok će Nisma imati svog kandidata u drugom krugu u Mališevu.

U drugom krugu u Obiliću za sada je i kandidat Građanske incijatice za Obilić, mada kod njega postoji tendencija da pobijedi i u prvom krugu.

Srpska lista je proglasila pobjedu u svih 10 opština sa srpskom većinom, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Gračanici, Štrpcu, Klokotu, Ranilugu, Partešu i Novom Brdu.

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali novu lokalnu vlast u narednom četvorogodišnjem mandate u 38 opština.

Pravo glasa imalo je 1.885.448 birača, dok se za glasanje putem pošto registrovalo 15.532 birača van Kosova.

Ukupna izlazost na lokalnim izborima je bila 43 posto, piše AA.

komentari (0)