Prosvjetari zbog pritiska roditelja ostali bez dostojanstva: Ocjena 1,2 i 3 su izgleda ukinute

- Izgleda da smo došli u situaciju da djeca imaju samo prava, a nemaju nikakvih obaveza

Region 10.05.2023, 11:45
Prosvjetari zbog pritiska roditelja ostali bez dostojanstva: Ocjena 1,2 i 3 su izgleda ukinute
© AA

Sedam dana od tragedije koja se dogodila u beogradskoj osnovnoj školi te masakra u Mladenovcu, u javnosti se ne prestaje govoriti o mogućim uzrocima ovakvih tragičnih dešavanja.

Agresija i pokazivanje moći su postali općeprihvatljivo ponašanje, složna je struka, dok posebne probleme vide prosvjetni radnici koji tvrde da je u svim segmentima društva iskrivljen sistem vrijednosti - od porodice do obrazovanja.

Prosvjetni radnici slažu se i u tome da je proteklih 10 godina u procesu reformi obrazovanja napravljeno više štete nego koristi. Rezultat je uništavanje dostojanstva prosvjetnog radnika, piše "Deutche Welle".

- Ocjena jedan, dva i tri su izgleda ukinute, samo nismo još obavješteni, kategoričan je prvi sindikalac Republike Srpske Dragan Gnjatić, koji kaže da su prosvjetni radnici već godinama ogorčeni i da upozoravaju na teško stanje u domenu rada sa djecom, jer su im ruke vezane.

- Izgleda da smo došli u situaciju da djeca imaju samo prava, a nemaju nikakvih obaveza. Roditelji vrše strahovit pritisak na prosvjetne radnike da daju što bolje ocjene, a niko ne daje bilo kakvo pravo prosvjetnom radniku da djeluje i preventivno i korektivno, kaže Gnjatić, ističući da se u svim tim pravima otišlo predaleko.

To bi se moglo uskoro promijeniti jer vlast u RS, najavljuje izmjene akata koji se odnose na ovu oblast, gdje će se dati veća prava prosvjetnim radnicima, piše DW. Do početka naredne godine planirano je uvođenje niza mjera, od pojačanih policijskih dežurstava ispred škola do zabrane korištenja mobilnih telefona na času. Jedan takav primjer je osnovna škola "Mur" u Novom Pazaru u kojima je već dvije sedmice uvedena zabrana korištenja mobilnih telefona na časovima. Nastavnica tvrdi kako su djeca prva dva dana bila prilično demoralisana, ali kako su sada već naviknuta i dosta mirnija na častu jer su skoncentrisana na nastavu. Uz učenike, i nastavnici odlažu svoje telefone.

komentari (0)