Protest u Novom Sadu: Srbijansku Vladu i poljoprivrednike od dogovora dijeli dva i po dinara

On je naglasio da su upravo pregovori oko otkupne cijene suncokreta pokazali monopol koje imaju prerađivači u Srbiji i da tri decenije poljoprivrednici ukazuju na taj problem i da je toga postala svjesna i premijerka Ana Brnabić, koja je takođe učestvovala u razgovorima

Region 16.08.2022, 15:58 16.08.2022, 16:07
Protest u Novom Sadu: Srbijansku Vladu i poljoprivrednike od dogovora dijeli dva i po dinara
© AA

Protesti poljoprivrednika okupljenih oko Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije nastavljeni su i danas u Novom Sadu traktorskom blokadom Varadinskog mosta koji spaja Novi Sad i Petrovaradin, te Bulevara Mihajla Pupina oko zgrade Pokrajinske vlade Vojvodine, ispred koje su se prošlog utorka i okupili nezadovoljni paori iz okoline Novog Sada. 

Jučerašnji devetočasovni pregovori predstavnika Vlade, ministarstava, prerađivača i distributera sa poljoprivrednicima nisu rezultovali dogovorom, i trenutno ih od dogovora dijeli dva i po dinara po kilogramu otkupne cijene suncokreta, sumira jučerašnji dan jedan od pregovarača, Mileta Slankamenac, poljoprivrednik iz Gospođinaca.

On, međutim, navodi da su tokom prethodnih dana poljoprivrednici napravili značajne ustupke spram Vlade, pa čak i spustili traženu otkupnu cijenu za suncokret sa 700 eura po toni, na 600, odnosno 73 dinara po kilogramu, ali na pregovorima su dobili ponudu 70,5 dinara, pa je to ostalo da se utvrdi, piše AA. 

„Treba istaći da smo dogovorili podsticaj za naftu od 20 dinara po litri za 80 litara po hektaru, maksimum za 20 hektara, dogovoreni su moratorijumi za kredite od 1. septembra na 12 mjeseci, amnestija za sve učesnike protesta i premije za mlijeko u iznosu od 15 dinara po litru do kraja godine, s tim da ćemo da tražimo da u narednom budžetu te premije biti najmanje 20 dinara“, kazao je Slankamenac za AA.

On je naglasio da su upravo pregovori oko otkupne cijene suncokreta pokazali monopol koje imaju prerađivači u Srbiji i da tri decenije poljoprivrednici ukazuju na taj problem i da je toga postala svjesna i premijerka Ana Brnabić, koja je takođe učestvovala u razgovorima.

„Napravili smo mnogo ustupaka u proteklim danima. Kako što se tiče proglašenja suša kao elementarne nepogode, cijene đubriva, smanjili smo tražene cijene uključujući i otkupnu cijenu suncokreta, ali ispod 73 dinara ne idemo. Ako to odgovore, mi se razilazimo i idemo kući. Dakle, od dogovora nas dijeli dva i po dinara“, pojasnio je Slankamenac.

On, međutim, dodaje da je dan nakon sastanka krenulo „mješetarenje i spletkarenje“, jer su pojedinačno obavljaju razgovori sa predstavnicima poljoprivrednika u namjeri da ih nagovore da ipak pristanu na posljednju ponuđenu cifru otkupne cijene suncokreta i da obustave blokade. Zbog toga, poljoprivrednici su svu dalju komunikaciju preusmjerili preko Kancelarije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Tražimo od predsjednika da smiri činovnike u ministarstvu. Naši zahtjevi su jedinstveni i bez obzira na pritiske, mi od naših zahtjeva ne odustajemo. A, to je još dva i po dinara po kilogramu suncokreta i idemo kući. Do tada smo u protestu“, kategoričan je Slankamenac.

Inače, kako je kazao, protesti su nastavljeni širom mjesta po Vojvodini i centralne Srbije blokadom saobraćajnica i da će takvo stanje biti dokle god se ne postigne dogovor, ne precizirajući koje će ulice biti blokirane i hoće li se blokade širiti i na druge saobraćajnice.

komentari (0)