Rama: Nećemo se dogovarati sa prosvjetarima, bez predavanja nema plata

Pored povećanja plata od 50 odsto, nastavnici u Albaniji traže da nastave da primaju plate tokom ljetnjeg raspusta, kao i u većini drugih zemalja

Region 20.10.2022, 10:40
Rama: Nećemo se dogovarati sa prosvjetarima, bez predavanja nema plata
© AA

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da neće biti pregovora sa univerzitetskim prosvjetarima koji su proteklih dana pokrenuli štrajk. Rama je u svom govoru rekao da dogovora sa njima neće biti, dodajući da imaju priliku da rade i na privatnim univerzitetima. Rama je naglasio da će biti provjere za prosvjetare koji rade na privatnim univerzitetima.

- Ne možete izaći i protestovati, a ne predavati, u vrijeme kada vam je već porasla plata. Neki od predavača nisu deklarisani od strane privatnih univerziteta, uradit ćemo provjeru po ovom pitanju.  Sa njima neće biti dogovora. Naš posao nije da sklapamo dogovore iza leđa, rekao je Rama, dodajući da predavači imaju mnogo opcija i da nisu u istom rangu kao penzioneri ili vatrogasci i policajci, piše Euronews.al. 

Podsjetimo, već nekoliko dana održavaju se protesti univerzitetskih profesora gdje, između ostalog, traže povećanje plata za 50 posto u naredne dvije godine. Albanska vlada odbila je taj zahtjev, a štrajk i bojkot nastave se nastavio u većim gradovima poput Tirane, Elbasan, Skadar i Vlorë.

Pored povećanja plata od 50 odsto, nastavnici u Albaniji traže da nastave da primaju plate tokom ljetnjeg raspusta, kao i u većini drugih zemalja.

Nastavnici su najavili da će nastaviti protestovati i bojkotovati nastavu sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

komentari (0)