Rama: Vlada Kosova ima pravo da implementira sporazume vršeći suverenitet

Region 01.08.2022, 13:42 01.08.2022, 13:46
Rama: Vlada Kosova ima pravo da implementira sporazume vršeći suverenitet
© AA

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u ponedjeljak da Vlada Kosova ima pravo da implementira sporazume vršeći suverenitet.

Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Španije Pedrom Sanchezom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji, prokomentarisao sinoćnja dešavanja na sjeveru Kosova gdje su blokirani putni pravci prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Rama je rekao da je sa španskim kolegom razgovarao o nemilim događajima na sjeveru Kosova, te je konstatovao da Vlada Kosova ima pravo i dužnost da "sprovodi sporazume vršeći teritorijalni suverenitet koji proizilazi iz nezavisnosti upravljanja državom."

"Pozivam vlasti u Beogradu, predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića op.a.), da ne daju bilo kakvo opravdanje ili alibi određenim grupama na sjeveru Kosova, koje se iz svojih razloga protive primjeni sporazuma koji ne samo da mora da se sprovede već je potrebno je da se implementira kako bi se dao veći kredibilitet dijalogu između Srbije i Kosova”, rekao je Rama, piše AA.

Policija Kosova je u nedjelju zatvorila granične prelaze prema Srbiji jer su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.

komentari (0)