Skoro polovina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem

Istraživanje je pokazalo da 31,7 odsto ispitanika smatra da vanredne parlamentarne izbore treba raspisati što je prije moguće, a 26,2 odsto da ne treba raspisivati.

Region 14.12.2021, 15:15 14.12.2021, 15:21
Skoro polovina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem
© AA

Najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazuje da 46,8 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, 24,6 odsto pravim, a 28,6 ne može da procijeni ili ne zna. 

Trećina ispitanika, odnosno 33,1 odsto, veoma je nezadovoljno dosadašnjim učinkom rada Vlade Zdravka Krivokapića. Istraživanje je pokazalo da je 21,1 odsto građana uglavnom nezadovoljno radom Vlade, 22,5 odsto nema stav, 18,2 odsto je odgovorilo da je uglavnom zadovoljno, dok je 5,1 odsto veoma zadovoljno.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić istakla je da rezultati pokazuju da je veoma naglašeno nezadovoljstvo radom Vlade Krivokapića i da je, u odnosu na prethodno mjerenje prije šest mjeseci, vidljiv pad zadovoljstva građana. Ona je navela da je ovo najniža ocjena rada neke Vlade otkad se vrše mjerenja.

- Iz ocjena i stavova vidimo da se nastavlja trend smanjenja povjerenja u institucije. To je svima signal da se pozitivne promjene u društvu, politici i na javnoj sceni moraju desiti, rekla je Bešić.

Prema istraživanju, najbolje ocijenjeni resor je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), a najgore Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Najbolju ocjenu rada, poslije MFSS-a, dobila su ministarstva ekonomskog razvoja, zdravlja, odbrane, a slijede resori javne uprave, digitalnog društva i medija, kapitalnih investicija i unutrašnjih poslova.

Bešić je rekla da se uočava drastičan pad ocjene za Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava u odnosu na jun, i da razlozi mogu biti brojni.

- Kada je u pitanju najbolje ocijenjeno - MFSS, očigledno da su predstavljeni programi ministra Milojka Spajića uticali na ovako veliki skok ocjene u odnosu na jun, navela je Bešić.

Ona je rekla da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u posljednje vrijeme u vrhu kada je u pitanju povjerenje građana u institucije, a slijede obrazovni i zdravstveni sistem i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

- Te institucije bilježe dosta dobro povjerenje. Kada je u pitanju povjerenje u institucije kao što su vlada, predsjednik države, skupština, policija, vojska, sudstvo i partije bilježi se pad u odnosu na 2018. godinu, s 42,6 na 28,8, navela je Bešić.

Istraživanje je pokazalo da 31,7 odsto ispitanika smatra da vanredne parlamentarne izbore treba raspisati što je prije moguće, a 26,2 odsto da ne treba raspisivati.

Demokratsku partiju socijalista (DPS), ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, podržalo bi 30,5 odsto građana, Demokratski front (DF) 20,4 odsto, a Demokrate 19,3 odsto. Građanski pokret URA dobio bi podršku 6,2 odsto ispitanika, dok bi za Bošnjačku stranku (BS) glasalo 6,1 odsto crnogorskih građana. Socijaldemokratska partija dobila bi podršku 4,3 odsto ispitnika, a Socijalistička narodna partija 2,9 odsto građana. Istraživanje pokazuje da bi za Socijaldemokrate glasalo 2,4 odsto ispitanika. Istu podršku građana dobila bi Albanska alternativa, a Ujedinjenoj Crnoj Gori glas bi dalo dva odsto ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno od 1.do 11. decembra, na uzorku od 1.022 ispitanika, javlja AA. 

komentari (0)