Slovenački Ustavni sud odluke Vlade o obaveznim maskama i dezinfekciji ruku proglasio neustavnim

Kako navodi Ustavni sud Slovenije u svojoj odluci - mjere nisu imale zakonsku osnovu

Region 28.06.2022, 09:03 28.06.2022, 09:40
Slovenački Ustavni sud odluke Vlade o obaveznim maskama i dezinfekciji ruku proglasio neustavnim
© AA

Ustavni sud Slovenije ocijenio je neustavnim uredbe o maskama i dezinfekciji ruku u zatvorenim javnim prostorima koje je 2020. godine donijela Vlada.

Kako navodi Ustavni sud Slovenije u svojoj odluci - mjere nisu imale zakonsku osnovu.

Naime, Ustavni sud je utvrdio da su neustavne uredbe Vlade iz 2020. godine koje nalažu upotrebu zaštitne maske i dezinfekciju ruku u zatvorenim javnim prostorima zbog suzbijanja i kontrole epidemije COVID-19.

Po ocjeni Ustavnog suda, odredbe osporenih uredbi su zadirale u opštu slobodu djelovanja zajemčenu Ustavom. Međutim, Vlada bi pomenute mjere trebalo da uvede samo ako za to ima dovoljno preciznu materijalnu osnovu u zakonu, navode iz Ustavnog suda Slovenije.

U postupku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, Ustavni sud je ispitao odredbe zakona na koje se osporene uredbe pozivaju, kao i druge odredbe Zakona o zaraznim bolestima.

Sud je utvrdio da Vlada nema osnova u Zakonu o zaraznim bolestima za uvođenje mjere obaveznog nošenja zaštitne maske ili drugog oblika zaštite usnog i nazalnog područja te za dezinfekciju ruku na zatvorenim javnim mjestima.

Izvor: AA

komentari (0)