Slovenija: Obavljaju se pregovori o početku proizvodnje vakcine protiv COVID-19

Region 22.09.2021, 11:33 22.09.2021, 11:53
Slovenija: Obavljaju se pregovori o početku proizvodnje vakcine protiv COVID-19
© FENA

Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartis o proizvodnji vakcine protiv covida-19 u Sloveniji, piše u srijedu ljubljanski list "Delo", a prenosi Hina.

O toj su mogućnosti nedavno govorili ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske tvrtke Lek koja je u vlasništvu Novartisa.

Intenzivni kontakti vlade s Novartisom o tome traju već nekoliko mjeseci, a predsjednik vlade Janez Janša u maju se sastao s Richardom Saynorjem, direktorom Sandoza, generičkog odjela Novartisa, najavivši tada da bi proizvodnja vakcine u Sloveniji mogla početi prije kraja ove godine.

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njezina poreznog sustava, a ne na moguće financijske poticaje investiciji Novartisa u Sloveniji, navodi "Delo".

U "Leku" su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje vakcine i bioloških lijekova, rekli da to "aktivno ispituju".

Sastanke s predstavnicima "Leka" i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske firme potvrdilo je i ministarstvo zdravstva, prenosi FENA.

Na njima se ministar Janez Poklukar složio s ocjenom da bi u Sloveniji bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju vakcina, pa i za potrebe mogućih novih epidemija, a takva bi proizvodnja povećala i razinu povjerenja u vakcine, navelo je ministarstvo.

Još nije jasno kakva bi se vakcina u Sloveniji u slučaju finalizacije dogovora s Novartisom proizvodila. Novartis Pfizer/Biontechova vakcina  proizvodi u Steinu (Švicarska), a vakcina Curevac u KIndlu (Austrija), no planira i širenje proizvodnje u novim pogonima, što zahtijeva i odobrenje europskog regulatora.

komentari (0)