Spomenik nezavisnosti "New Born" uz poruku protiv "komadanja" Kosova

Autor spomenika “New Born” Fisnik Ismaili kaže da se novim izgledom spomenika “No New BR” šalje poruka “Ne nova iskomadana Republika”, odnosno poruka protivljenju Zajednice opština sa srpskom većinom "koja bi bila nova Republika Srpska, poput one u Bosni i Hercegovini".

Region 17.02.2023, 13:05
Spomenik nezavisnosti "New Born" uz poruku protiv "komadanja" Kosova
© AA

Spomenik simbol nezavisnosti Kosova “New Born”, smješten ispred Palate mladih i sporta u Prištini, povodom 15. godišnjice nezavisnosti Kosova transformisan je u novu poruku „No New BR”, kojom se šalje poruka protivljenja formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. 

Autor spomenika “New Born” Fisnik Ismaili u izjavi za Anadoliju kaže da se novim izgledom spomenika “No New BR” šalje poruka “Ne nova iskomadana Republika”, odnosno poruka protivljenju Zajednice opština sa srpskom većinom "koja bi bila nova Republika Srpska, poput one u Bosni i Hercegovini".

- To je vezano za situaciju ovdje i pritisak koji se vrši na nas da ponovo otrgnemo Republiku, ali se odnosi i na Ukrajinu, još jednu državu koja se raspada u ratu, naglasio je Ismaili.

Riječi “Broken Republic” (Slomljena republika) ispisane su bijelom bojom na slovima obojenim plavom i žutom bojom, čime spomenik uključuje tri boje državne zastave Kosova, dok su plava i žuta također boje i ukrajinske zastave.

Pred Kosovom je evropskim plan za normalizaciju odnosa sa Srbijom, poznat i kao francusko-njemački predlog, koji uključuje i primjenu svih sporazuma postignutih tokom dijaloga posredstvom Evropske unije, pa tako i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koja je predviđena Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine kojoj se na Kosovu mnogi protive.

Spomenik “New Born” (Novorođeni) otkriven je 17. februara 2008. godine na dan proglašenja nezavisnosti Kosova. Tog dana na slova spomenika potpisalo preko 150 hiljada građana, uključujući tadašnjeg predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua i premijera Hashima Thacija.

Pet godina je spomenik zadržao isti izgled, a od 2013. godine, svake godine dobija novi izgled kojim se pokušava prenijeti poruka različitim slikama u skladu sa aktuelnim situacijama i problemima kroz koje Kosovo i svijet prolaze.

Spomenik “New Born” osvojio je ukupno sedam međunarodnih nagrada, među kojima je i najvišu svjetsku nagradu u oblasti dizajna „Zlatni lav“ u Kanu.

komentari (0)