Srbija: Nova školska godina počela uz veće prisustvo policijskih službenika u školama

- Prema najavama Ministarstva prosvete Srbije, bezbednost učenika biće stavljena u prvi plan s obzirom da je prethodna školska godina naglo prekinuta nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Region 01.09.2023, 09:12 18.09.2023, 11:31
Srbija: Nova školska godina počela uz veće prisustvo policijskih službenika u školama
© AA

 U Srbiji je danas, uz veće prisustvo školskih policajaca i policajaca koji će patrolirati oko škola, počela nova školska godina za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola, a prvog dana neće biti nastave jer će biti posvećen bezbjednosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti. 

Prema najavama Ministarstva prosjvete Srbije, bezbjednost učenika bit će stavljena u prvi plan s obzirom da je prethodna školska godina naglo prekinuta nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" početkom maja u kome je ubijeno devet učenika i radnik obezbjeđenja.

Ministarstvo prosvjete prethodno je školama uputilo smjernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog programa, a pojedini sindikati i prosvjetni radnici su ocijenili da su one prekasno poslate.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti.

Uveden je novi izborni predmet "Vrline i vrednosti kao životni kompas" koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Prema najavama Ministarstva prosvjete policijski službenici će biti prisutni prije, za vrijeme trajanja nastave i nakon okončanja časova i u prepodnevnoj i u popodnevnoj smjeni, a osim u školskim dvorištima, policijske patrole će biti pojačane u blizini škola, uz kontrolu i regulaciju bezbjednosti saobraćaja.

Visokorangirani zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno su poručili srbijanskoj javnosti da je sve spremno za početak nove školske godine i da su djeca bezbjedna.

Istaknuto je da djeca treba da se posvjete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju, a da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uraditi sve da takav ambijent i sačuvaju.

Navedeno je i da su uprave škola postale svesnije bezebjednosnih problema i izazova zbog čega će određeni broj škola uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

komentari (0)