Srpska pravoslavna crkva odbila zahtjev Krivokapića

Glavni sporazum o kojem su pregovarali crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva dat će legitimitet crkvi i njenim aktivnostima u Crnoj Gori

Region 28.01.2022, 11:48
Srpska pravoslavna crkva odbila zahtjev Krivokapića
© AA

Srpska pravoslavna crkva odbila je ponudu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da potpiše sporazum sa crkvom.

Zdravko Krivokapić, premijer koalicione vlade, čiji je pad bio izvestan početkom februara, najavio je da je sve spremno za potpisivanje sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da bi sporazum mogao da bude potpisan prije 4. februara, kada je podnesen prijedlog da se izglasa nepovjerenje vladi.

Ponudu Zdravka Krivokapića odbio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Prema pisanjima Nova.rs, Porfirije je rekao da je razlog zašto nije želio da potpiše sporazum je to što su mislili da će ova vlada pasti.

Lider URA Dritan Abazović, koji je povukao podršku koalicionoj vladi, nedavno je posjetio SPC i rekao da će nova vlada biti spremna da potpiše sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što je u interesu obje strane.

Glavni sporazum o kojem su pregovarali crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva dat će legitimitet crkvi i njenim aktivnostima u Crnoj Gori.

Pored Srpske pravoslavne crkve, u Crnoj Gori djeluje i Crnogorska pravoslavna crkva, a ponekad postoji rivalstvo između te dvije crkve.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne priznaju Srpska pravoslavna crkva i druge pravoslavne crkve.

komentari (0)