Stočari u Crnoj Gori ostavili mlijeko ispred Ministarstva poljoprivrede u znak protesta

Zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji, proizvođači mlijeka traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi

Region 29.03.2022, 15:11 29.03.2022, 15:44
Stočari u Crnoj Gori ostavili mlijeko ispred Ministarstva poljoprivrede u znak protesta
© AA

Nekoliko desetina proizvođača mlijeka iz Crne Gore okupilo se danas ispred Ministarstva poljoprivrede kako bi protestovali i najavili obustavu isporuke mlijeka crnogorskim mljekarama. 

Farmeri su ispred Ministarstva donijeli bidone mlijeka i pozvali građane, ali i zainteresovane institucije da ga uzmu, kako ga ne bi prosipali.

Zahtjev koji su pripremili farmeri prema Ministarstvu poljoprivrede jeste da otkupna cijena mlijeka bude oko 70 centi.

- Upozoravali smo Vladu da će do ovoga doći. Većina farmera obustavila je isporuku mlijeka. Mlijeko koje smo ovdje donijeli, ako želi neko od građana može uzeti, kazao je Vlado Lakić iz Udruženja stočara Danilovgrad, tvrdeći da danas nije isporučena polovina mlijeka.

Jedan dio mlijeka su, kaže, već dogovorili da daju Crvenom krstu i određenim domovima starih.

- Ali mi smo već u problemu, jer ne znamo šta ćemo sa mlijekom koje se danas izmuze, jer ako ga večeras ne predamo, moraćemo ga prosuti. Situacija je alarmantna, dodao je Lakić.

Zbog novog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji, proizvođači mlijeka traže da im se ukupna otkupna cijena poveća na 70 centi.

U svim zemljama EU-a otkupna cijena mlijeka je 48 centi.

- U Velikoj Britaniji je problem kada je otkupna cijena mlijeka 48 centi, dok je u Crnoj Gori 36 centi. Njihovi farmeri su u problemu. Tražimo da budemo jednaki sa evropskim farmerima, poručuje Lakić.

Pregovori sa otkupljivačima i resornim ministarstvom nijesu doveli do rezultata, a novi sastanak sa tri ministra održaće se u srijedu, javlja AA.

komentari (0)