U Tirani održani antivladini protesti zbog porasta cijena

Demonstranti, koji su došli iz mnogih albanskih gradova i šire, okupili su se na Bulevaru "Deshmoret e kombit" ispred Ureda premijera Edija Rame

Region 08.07.2022, 10:43
U Tirani održani antivladini protesti zbog porasta cijena
© AA

Hiljade Albanaca izašlo je u četvrtak na ulice glavnog grada Tirane na antivladinim protestima, zbog povećanja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i navodne korupcije.

Demonstranti, koji su došli iz mnogih albanskih gradova i šire, okupili su se na Bulevaru "Deshmoret e kombit" ispred Ureda premijera Edija Rame.

Na protestu pod sloganom "Albanija je u opasnosti", koji je inicirala opoziciona Demokratska stranka, učestvovali su članovi nevladinih organizacija, aktivisti i studenti.

Bivši albanski premijer Sali Berisha rekao je da je budućnost Albanije upitna.

Berisha je istakao da su neki od demonstranata prešli hiljade kilometara "da bi se pridružili albanskom frontu oslobođenja".

Stotine policajaca raspoređeno je na tom području u okviru mjera obezbjeđenja tokom protesta koji je trajao nekoliko sati.

Posljednjih mjeseci u Albaniji je zabilježen nagli porast cijena osnovnih životnih namirnica, kao i goriva.

Organizacije civilnog društva, predstavnici političkih partija i građani pozvali su državne institucije da riješe situaciju i spriječe rast cijena.

Demonstranti su najavili proteste i narednih dana.

Izvor: AA

komentari (0)