Đukanović vratio na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o predsjedniku

Region 08.11.2022, 09:10
Đukanović vratio na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o predsjedniku
© AA

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene Zakona o predsjedniku, koje su usvojene 2. novembra, a kojima se dio nadležnosti predsjednika prebacuje na Skupštinu.

Izmjenama Zakona, za koje je glasao 41 poslanik DF-a, Demokrata i URA-e, je predviđeno da će se, ukoliko predsjednik države na predloži mandatara za sastav vlade, mandatarom smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Savjetnik predsjednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić saopštio je da je dopis Đukanovića dostavljen danas predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

Bastijančić je rekao da je Đukanović u dopisu ukazao da bi se potencijalnim proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu, dejstvu, smislu i duhu neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti.

Kako je rekao, navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, Đukanović je konstatovao da bi se stvorile očito nedemokratske pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra kakvo je princip podjele vlasti zasnovan na ravnoteži i međusobnoj kontroli.

Iz opozicionih partija žestoko su kritikovali namjeru parlamentarne većine da kroz izmjene Zakona o predsjedniku ustavno ovlašćenje sa predsjednika pređe u ruke Skupštine Crne Gore. Takođe i brojne nevladine organizacije su ukazale da bi u slučaju da navedene izmjene zakona stupe na snagu, bio povrijeđen Ustav Crne Gore.

Ambasade SAD-a, Britanije i Delegacije EU u Crnoj Gori su apelovale na poslanike na strogo poštovanje Ustava.

Skupština će se u roku od 15 dana ponovo izjasniti o navedenom zakonskom aktu.

AA

komentari (0)