Ukinute covid potvrde za ulazak u Crnu Goru

Prema riječima Igora Galića, direktora Instituta za javno zdravlje, ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrda za ulazak u Crnu Goru i to uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

Region 10.03.2022, 14:44 10.03.2022, 15:07
Ukinute covid potvrde za ulazak u Crnu Goru
© AA

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije sa koronavirusom Vlada Crne Gore odlučila je da ublaži mjere – ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrde za ulazak u Crnu Goru, u lokale, pozorišta, kina, igraonice i teretane. 

Mjere će važiti od sutra, 11. marta, do 25. marta.

Prema riječima Igora Galića, direktora Instituta za javno zdravlje, ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrda za ulazak u Crnu Goru i to uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

- COVID potvrda više nije potrebna ni za boravak u ustanovama kulture, u ugostiteljskim objektima, u objektima koji organizuju igre na sreću, u sportski objektima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u fitnes centrima i teretanama, u dječijim igraonicama i prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima, kao što su javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe, kao i druge manifestacije, rekao je Galić.

Također, naglašava Galić, posjete pacijentima u bolnicama i dalje su zabranjene. 

- Izuzetak su posjete COVID pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Sve ostale mjere ostaju na snazi, kazao je Galić.

Broj novooboljelih, naglasio je, u posljednje dvije sedmice je manji za oko 61 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje, takođe i broj preminulih u poslednje dvije sedmice je manji za oko 64 odsto u odnosu prethodne dvije sedmice.

- U posljednje dvije nedelje 90 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano. Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere, zaključio je Galić.

Na bolničkom liječenju u svim zdravstvenim centrima u Crnoj Gori nalazi se 51 COVID pacijent.

- Uslijed COVID infekcije u Kliničkom centru Crne Gore zbrinjavamo 16 pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji u našoj bolnici su tri pacijenta. U ostalim bolnicama u Crnoj Gori nema nijednog pacijenta koji zahtijeva takvu vrstu potpore. U cijeloj Crnoj Gori, na liječenju je ukupno 51 COVID pacijent, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

komentari (0)