Ustavni sud Crne Gore ocijenio da je odlaganje lokalnih izbora neustavno

Region 28.07.2022, 14:20 01.08.2022, 00:47
Ustavni sud Crne Gore ocijenio da je odlaganje lokalnih izbora neustavno
© AA

Ustavni sud Crne Gore ocijenio je danas da dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština koji su bili raspisani za jun, odgođeni za 23. oktobar, nisu u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud je jednoglasno donio odluku kojom se ukidaju dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i ta odluka će biti objavljena u Službenom listu, prenosi AA.

Ustavni sud je ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.

Centar za demokratsku tranziciju početkom maja podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar

Iz CDT-a su prilikom traženja ocjene ustavnosti poručili kako su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.

komentari (0)