Ustavni sud Crne Gore od danas bez kvoruma, neizvjesno održavanje izbora u oktobru

Region 13.09.2022, 10:51
Ustavni sud Crne Gore od danas bez kvoruma, neizvjesno održavanje izbora u oktobru
© AA

Ustavni sud Crne Gore, koji u radu ima preko 3.000 predmeta, od danas je bez kvoruma. Izbor novih sudija za sada je neizvjestan, jer je potrebna podrška 54 poslanika u parlamentu, što u ovom trenutku nije izvjesno da će se desiti, imajući u vidu političku krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.

Najviša sudska instanca u Crnoj Gori od danas ima samo troje sudija, što je nedovoljno za odlučivanje u predmetima. Dosadašnji sudija Miodrag Iličković juče je penzionisan, a u međuvremenu nijesu izabrane nove sudije.

Zbog ovakvog stanja u Ustavnom sudu, neizvjesno je održavanje lokalnih izbora u Crnoj Gori, koji su zakazani za 23. oktobar. Za podnošenje žalbi u izbornom procesu, kao najveća instanca odlučuje Ustavni sud, a ukoliko ne bude izabran bar jedan sudija u narednom periodu, najvjerovatnije će biti odloženi lokalni izbori, prenosi AA.

Dok je bez kvoruma Ustavni sud neće moći odlučivati u predmetima koji se tiču izbornog zakonodavstva, usklađenosti zakona i drugih propisa.

Kriza sa Ustavnim sudom traje više od godinu, raspisivano je više konkursa za izbor sudija od kojih su neki poništavani, a kandidati nijesu dobili potrebnu većinu, odnosno partije se nijesu dogovorile oko kandidata.

Iz Delegacije EU i diplomatskih misija država članica Unije u Crnoj Gori saopštili su da je hitno potrebno imenovanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, kako bi se obezbijedilo pravilno i efikasno funkcionisanje institucija Crne Gore.

Oni su pozvali sve političke aktere da se uključe u širok i konstruktivan dijalog kako bi se izgradio konsenzus i radilo na usvajanju i implementaciji reformi koje se odnose na EU.

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora, Simonida Kordić, sazvala je za danas sjednicu tog tijela, na kojoj će biti održano konsultativno saslušanje dva kandidata, od ukupno 19 prijavljenih na konkurs za izbor četvoro sudija Ustavnog suda. Plan je da svakodnevno bude saslušano po dva kandidata.

Sudije Ustavnog suda Skupština bira na 12 godina.

komentari (0)