Vučić: Ambasador Haračenko me obavijestio o razlozima nedolaska Lavrova

Region 06.06.2022, 12:33 06.06.2022, 13:53
Vučić: Ambasador Haračenko me obavijestio o razlozima nedolaska Lavrova
© Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Fededracije Aleksandrom Bocan-Haračenkom, koji ga je obavijestio o razlozima nedolaska ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Beograd. 

- Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19.30, naveo je Vučić na svom Instagram nalogu. 

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednika, Bocan-Harčenko je rekao da je ministar Lavrov onemogućen da dođe, jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, uručivši predsjedniku Vučiću odgovarajuće dokumente i izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posjete.

Vučić je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz njegovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti.

Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro dođe do sastanka šefova srpske i ruske diplomatije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova.

Vučić je rekao da se nada da će se uskoro vratiti vrijeme mira i saradnje, te da će dijalog i razgovor postati jedino sredstvo komunikacije u savremenom svijetu.

Vučić i Bocan-Harčenko razgovarali su o brojnim temama iz bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, konstatujući neophodnost detaljnijih razgovora na svim nivoima.

Srbijanski predsjednik je rekao da će tokom dana javnosti u Srbiji objasniti detalje u vezi sa posjetom ministra Lavrova.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrom trebao je danas stići u Beograd na sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, no njegov dolazak su onemogućile susjedne zemlje Srbije, koje su zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov let.  

komentari (0)