Vučić i Kurti bez dogovora, novi sastanak 18. marta u Sjevernoj Makedoniji

Puno se očekivalo od dugo najavljivanog sastanka

Region 27.02.2023, 20:42 28.02.2023, 10:33
Vučić i Kurti bez dogovora, novi sastanak 18. marta u Sjevernoj Makedoniji
© AA

Visoki komesar za vanjsku politiku i bezbjednost Evropske unije Josep Borrell saopštio je da je na večerašnjem sastanku između kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Briselu postignuta saglasnost o europskom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. 

Borrell je u izjavi nakon sastanka naglasio da su strane izrazile spremnost oko implementacije plana, te da nema potrebe više pričati o europskom planu.

Ostaje da se pregovori nastave oko načina i rokova implementacije, dodao je Borrell i kazao da će tekst sporazuma uskoro biti objavljen, javlja AA. 

- Treba odrediti specifične modalitete implementacije ovog sporazuma, ali treba još pregovora o tome. Šatl diplomatija će nastaviti s poslom, a dva lidera će se susresti u martu, kazao je Borrell.

Dodao je da se svi sporazumi iz prošlosti moraju realizovati.

Visoki predstavnik je kazao da je europski prijedlog predstavljen stranama prošlog septembra, a potom je uslijedila šatl diplomatija i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je putovao deset puta u Prištinu i osam puta u Beograd.

- Ovaj sporazum je za građane Kosova i Srbije, ne za Europsku uniju. Ljudi će moći slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, koji će biti priznati, moći će da koriste lične karte, diplome, također će moći da studiraju, pojasnio je Borrell.

Dalje je istakao da će sporazum donijeti olakšice poslovanja, nove investicije između Kosova i Srbije, zaposlenje građana obje zemlje izbjegavajući birokratiju, a sertifikati za izvoz i uvoz proizvoda više neće biti pitanje.

Sporazum predviđa zaštitu prava srpske zajednice, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske kulturne i vjerske spomenike. Istakao je da je ovaj sporazum važan i za bezbjednost i prosperitet cijelog regiona.

Premijer Kosova rekao je poslije trilateralnog sastanka da je saglasnost oko plana postignuta, ali da sporazum nije potpisan, zato što srpska strana nije bila spremna za to.

- Izrazio sam spremnost da potpišem ovaj tekst, ali druga strana nije bila spremna. Mislim da je šteta što večeras nije potpisano kako smo se dogovorili. Potvrda prihvatanja ovog predloženog teksta trebalo bi da rezultira potpisom, ali to nije uradila srpska strana, istakao je Kurti u izjavi novinarima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je noćas, nakon razgovora sa predstavnicima EU i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je dogovoreno da se u narednom periodu nastave razgovori i da će sljedeći sastanak biti 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

- Imali smo uobičajeno težak sastanak. Nastavit ćemo u narednom periodu. Vjerujem da će biti još mnogo razgovora u narednom periodu. Kako sam razumio, 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Sjeverne Makedonije, kada će visoki predstavnik EU Josep Borrell biti u posjeti regionu, rekao je Vučić novinarima, prenosi Kosovo online.

Do tada bi, kaže, trebalo sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom da razgovaraju o stvarima vezanim za implementaciju.

- Ja sam insistirao na ZSO. Mislim da Kurti nije bio spremna da to sada prihvati. Da li će u budućnosti – vidjet ćemo. Nadam se da je moguće da postižemo nekakve kompromise, ali se plašim da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i trebalo je da bude implementirano, rekao je.

komentari (0)