Vučić i Pendarovski u Prohoru Pčinjskom: Susret je potvrda izuzetnih odnosa dvije države

- Srbijanska delegacija dočekala je predsjednika Sjeverne Makedonije u manastiru Prohor Pčinjski gdje je u prisustvu vjernika održana i zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve

Region 02.08.2023, 16:42 07.08.2023, 14:39
Vučić i Pendarovski u Prohoru Pčinjskom: Susret je potvrda izuzetnih odnosa dvije države

Nemam problem da kažem da smo, ne samo prijatelji, nego da kao narodi imamo bratske odnose koji će se, verujem, i dalje razvijati, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa kolegom iz Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim koji na Dan republike svoje države boravi u radnoj posjeti Srbiji. 

Vučić je svog kolegu dočekao u manastiru Prohor Pčinjski gdje je u prisustvu vjernika održana i zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve, a Pendarovski i Vučić položili su vijenac.

Ovaj manastir je od velikog istorijskog značaja za Sjevernu Makedoniju, jer je tu održano prvo zasjedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, što se u toj državi smatra početkom državotvornosti.

Predsjednici su održali sastanak i potom se obratili javnosti.

- To što se ovaj manastir nalazi na stranoj teritoriji ne znači da ne treba da dolazimo i odajemo počast onima koji su napravili taj državotvoran čin pre mnogo godina. Posebno zahvaljujem što nas je ove godine dočekala srpska delegacija predvođena lično predsednikom Republike, rekao je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije posjetio je ovaj manastir istog datuma i prošle godine kada je prvi put posle 80 godina služena zajednička liturgija dvije pravoslavne crkve.

- Nadam se da će ovo ostati dobra tradicija koja se neće prekinuti. Bože zdravlja, naredne godine ćemo se ponovo videti na ovom mestu da odamo počast našim nacionalnim velikanima, istakao je Pendarovski.

Vučić je rekao da je posjeta Pendarovskog potvrda izuzetnih odnosa između Srbije i Sjeverne Makedonije.

- Nemam problem da kažem da smo, ne samo prijatelji, nego da kao narodi imamo bratske odnose, ili je još ljepše reći sestrinske odnose. U svakom slučaju, vjerujem da će se ti odnosi dalje razvijati. Naša trgovinska razmjena je milijardu i po eura na godišnjem nivou, vjerujem da će i dalje da raste. Mnogo toga zajednički radimo da olakšamo život i standard i građanima u Sjevernoj Makedoniji, i građanima Republike Srbije, rekao je Vučić.

Zahvalio je na gostoprimstvu vladiki Pahomiju, a potom i patrijarhu Porfiriju.

- Hoću da se zahvalim patrijarhu srpskom Porfiriju na istorijskim odlukama koje je srpska crkva donela na dobrobit i u korist oba naša naroda, i srpskog, i makedonskog. Mi više nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Mi Srbi volimo Makedonce, Severnu Makedoniju, ništa nam nije potrebno, osim da sarađujemo još bolje i još više, rekao je Vučić.

Današnji praznik Ilinden čestitao je vernicima i na makedonskom jeziku.

komentari (0)