Vučić: "Nisam ništa potpisao jer Kosovo nije međunarodno priznato"

Vučić je povodom tih crvenih linija rekao, da kada je u pitanju nezavisnost Kosova i prijem Kosova u UN,  "ima nepodnošljiv bol u desnoj ruci", uz naznaku da se samo desnom rukom potpisuje i naglasio da će tako, što se tiče potpisa, ostati i u naredne četiri godine

Region 19.03.2023, 19:00
Vučić: "Nisam ništa potpisao jer Kosovo nije međunarodno priznato"
© AA

 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u subotu nije potpisao ništa, prije svega, kako je i sam naveo,  jer je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije međunarodno pravno priznato. 

On je na konferenciji za novinare ponovio da su crvene linije Beograda da nema priznanja nezavisnosti Kosova i prijema u međunarodne organizacije i istakao da je Srbija spremna da radi na implementaciji sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije "do svojih crvenih linija".

Vučić je povodom tih crvenih linija rekao, da kada je u pitanju nezavisnost Kosova i prijem Kosova u UN,  "ima nepodnošljiv bol u desnoj ruci", uz naznaku da se samo desnom rukom potpisuje i naglasio da će tako, što se tiče potpisa, ostati i u naredne četiri godine.

Ocijenio je da se u Ohridu izborio za "mnogo bolji papir" nego što je bilo ko očekivao.

Naveo je da je važno što je u Aneksu sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije objavljenom u subotu nakon sastanka u Ohridu precizno navedeno da se po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) Kosovo obavezuje da obezbjedi odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu s relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga.

Dodao je da, iako Priština insistira na Ahtisarijevom planu, Srbiju to "ne zanima", jer taj plan nije usvojila i istakao da taj plan nije dio procesa dijaloga.

Vučić je tim povodom istakao da je Srbija zadovoljan onim što je do sada postignuto u dijalogu i da je sada na Prištini da to što je dogovoreno i ispuni, a da ako ne ispuni - na Srbiji je da onda donosi odluke.

Naveo je da je premijer Kosova Albin Kurti želio da na svoja tri stuba formira ZSO, odnosno na Ustavu Kosova, na izjavi Federdike Mogerini da ZSO ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja i na pismu specijalnog savjetnika Stejt departmenta Dereka Šolea i i specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara objavljenom u medijima.

Vučić je naveo da Srbija u vezi sa ZSO, s druge strane, ima imamo četiri sporazuma koje su u ime Prištine potpisali Hašim Tači i Isa Mustafa.

Govoreći o dijelu Aneksa kojim su Beograd i Priština saglasni da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, Vučić je rekao da je Srbija i do sada bila spremna da prihvati predloge Prištine, jer svi žele da znaju gdje su nestali, ali da nije mogla da prihvati termin "prisilni nestanak" na osnovu koga bi Priština mogla da traži ratnu odštetu od Srbije.

Govoreći o nalogu Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, Vučić je rekao da misli da će to samo doprinijeti eskalaciji sukoba i naglasio da je to odluka koja će imati politički loše posljedice, loše posljedice po ljudske živote.

Ocijenio je da taj nalog pokazuje veliku nespremnost da se razgovara o miru ili čak o primirju i o čuvanju ljudskih života.

Vučić je upitao s kim će sada, nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje, da razgovaraju Putinovi protivnici, ocjenivši da oni "ili ne žele da razgovaraju ili čekaju poraz", i da stvarno mislite da će Rusija da izgubi za tri ili šest mjeseci.

Ocijenio je da je cilj izdavanja naloga za hapšenje da se Putinu otežaju komunikaciju, da bi svako ko razgovara sa njim imao u glavi da razgovara s nekim ko je optužen za ratne zločine i da se otežaju ekonomski uslove i da se od Rusije napravi parija, ali nalog ne pomaže u čuvanju ljudskih života.

komentari (0)