Vučić sa Putinom: Srbija će od Rusije kupovati novo oružje

Srbijanski predsjednik je istakao kako će novo naoružanje biti isporučeno Srbiji do kraja godine te je kazao kako nije riječ o strateškom već o prilično taktičkom oružju.

Region 26.11.2021, 10:05
Vučić sa Putinom: Srbija će od Rusije kupovati novo oružje
© Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jučer u Sočiju sa predjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Putin je tom prilikom istakao kako se nagomilalo dosta problema, ali da su se, uprkos pandemiji COVID-19, odnosi između Srbije i Rusije  razvijali na svim nivoima.

- Odnosi između naših zemalja se, također, razvijaju i očekujemo da premijer Srbije posjeti Moskvu u decembru. Međuvladina komisija radi redovno i dobijam izvještaje o njenom radu, kazao je Putin.

Vučić je nakon sastanka sa Putinom, za srbijansku TV Pink kazao da su vojno-tehnički odnosi Srbije i Rusije na veoma dobrom nivou i da od Putina zahtjeva da „neke stvari brže stignu u Srbiju“.

Srbijanski predsjednik je istakao kako će novo naoružanje biti isporučeno Srbiji do kraja godine te je kazao kako nije riječ o strateškom već o prilično taktičkom oružju.

To su kornet (laserski navođena protivtenkovska raketa ruske proizvodnje), lanseri raketa za kornete i rakete korneta koje će se koristiti protiv oklopnih vozila. To su veoma važne stvari za nas na terenu, rekao je on Vučić.

Vučić je rekao da će biti i nekih strateški važnih kupovina iz Rusije za Srbiju "u ne tako dalekoj budućnosti".

Predsjednici Srbije i Rusije razgovarali su i o regionalnim pitanjima. Vučić je istakao kako će Rusija nastaviti podržavati Srbiju po pitanju Kosova.

- Putin mi je postavio oko 90 pitanja na različite teme. I ja sam imao deset problema na umu. Razgovarali smo o Kosovu, o cijelom regionu, o represiji, o nevoljnosti Albanaca za dijalog. Razgovarali smo o izgradnji željeznice. Izvijestio sam ga o raznim promjenama u regionu. Sastanak je dugo trajao", dodao je Vučić.

Najavljujući da će prije sastanka sa Putinom zatražiti od Putina da Srbija bude zemlja koja kupuje najjeftiniji gas u Evropi, Vučić je najavio da je Putin tokom sastanka rekao da će cijena gasa koji Srbija kupuje biti zadržana u narednih šest mjeseci.

Vučić je rekao da će Putin posjetiti Srbiju od maja do septembra sljedeće godine.

komentari (0)