banner17

banner18

Vučić se obratio javnosti: Ne možemo spriječiti ulazak Kosova u NATO

Odmah na početku konferencije Vučić je izjavio kako je Evropa "de facto u ratu" te kako je Srbija upoznata sa "planom za Kosovo"

Region 23.01.2023, 20:24
Vučić se obratio javnosti: Ne možemo spriječiti ulazak Kosova u NATO
© AA

- Ne može se spriječiti ulazak Kosova u NATO, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti nakon sastanka srbijanske vlade gdje je tema bila - Kosovo.

Odmah na početku konferencije Vučić je izjavio kako je Evropa "de facto u ratu" te kako je Srbija upoznata sa "planom za Kosovo".

Srbija se, kako je rekao, nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Rekao je kako je "petorka" koju čini i Njemačka i Francuska sačinila "plan za Kosovo" koji Srbija mora prihvatiti inače će se suočiti sa sankcijama u vidu povlačenja investicija i obustave evropskog puta.

- Postavlja se pitanje šta je doprinijelo situaciji da se izađe s ovakvim oštrim pristupom od strane EU i Washingtona. Ako pažljivo pogledate, poslije izbijanja rata u Ukrajini, to je postao jedan od najvećih problema za Srbiju. Na radaru smo svima jer nismo uveli sankcije, a i zbog stalnih incidenata Kurtijevog režima, namjerno želeći sukob kako bi Srbija bila kriva, rekao je ističući kako "niko ništa nije potpisao niti će se u narednim mjesecima dogoditi ništa".

Najavio je kako će narednih dana pozvati sve zastupničke grupe u Skupštini Srbije koje će upoznati sa "svim detaljima".

- Pred nama je težak period i bit će potrebno puno više rada kako bismo ovo prevazišli. Moramo pokazati kako mi želimo mir u regionu, rekao je predsjednik Srbije.

komentari (0)