Vučić: Srbija neće slati vojne snage na Kosovo, ne želi rat

Vučić je izjavio da to ne bi bilo od koristi za Beograd i da bi time uništili poziciju koju su, kako je kazao, gradili godinu dana

Region 02.10.2023, 09:25
Vučić: Srbija neće slati vojne snage na Kosovo, ne želi rat
© AA

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema namjeru narediti vojsci da pređe granicu s Kosovom, dodavši da će povući snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je riječ o aspiracijama Srbije da postane članica Evropske unije (EU). 

Vučić je izjavio da to ne bi bilo od koristi za Beograd i da bi time uništili poziciju koju su, kako je kazao, gradili godinu dana.

- Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat, naveo je Vučić, prenijeli su srbijanski mediji, javlja AA. 

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kirby izrazio je u petak zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, "velikog raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom", pozivajući Beograd da povuče svoje snage, prenosi Anadolu.

Kirby je rekao da SAD "prati veliko vojno raspoređivanje Srbije duž granice s Kosovom", koje se dešavalo tokom protekle nedjelje, uključujući gomilanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovane pješadijske jedinice.

Vučić je, kako prenose srbijanski mediji, dodao da su upozorenja Washingtona nesrazmjerna, jer se broj pripadnika srbijanskih snaga na terenu smanjuje.

Vlada Kosova saopštila je u nedjelju da traži da Srbija odmah povuče sve vojne jedinice s granice Kosova.

"Vojne jedinice vojske Srbije tokom jučerašnjeg dana su postavile svoje vojne kapacitete, kao i one žandarmerije preko 48 prednjih operacionalnih baza, koje su postavljene preko graničnog prelaza s Republikom Kosovo, nekolicinom kilometara unutar teritorije Srbije. Tu se nalaze i protiv-vazdušni sistemi kao i teška artiljerija", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Tvrdi se da raspoređivanje ugrožava teritorijalni integritet Kosova i međunarodno vojno prisustvo u zemlji.

"Puno smo puta skrenuli pažnju i zabrinutost prema egzistenciji ovih 48 prednjih vojnih baza i srpske žandarmerije, a i naglašavali smo sada već potvrđenu činjenicu da se ove baze koriste u svrhu podrške mogućeg agresivnog vojnog napada protiv Republike Kosova", navodi se u saopštenju.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija Kosova u, kako su naveli, "antiterorističkoj akciji" likvidirala četvoricu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

komentari (0)