Vučić: Srbija opredijeljena za bližu saradnju sa SAD-om

Dio razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je Vučić istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština

Region 25.05.2023, 15:10 25.05.2023, 15:22
Vučić: Srbija opredijeljena za bližu saradnju sa SAD-om
© AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas američke senatore Chrisa Murphyja i Garyja Petersa i u razgovoru istakao da je Srbija opredijeljena da razvija bližu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u svim oblastima od zajedničkog interesa. 

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije saopšteno je da su senatori izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Murphyja za kontrolu oružja poslije masovne pucnjave u školi u državi Connecticut, razmijenili mišljenja o mjerama koje srbijanske vlasti preduzimaju.

Dio razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je Vučić istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, piše AA. 

"Predsednik je posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja", navodi se u saopštenju.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbjednosnoj situaciji u svijetu, Vučić je ponovio da Srbija ostaje privržena dosljednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, čime Srbija, kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, dosljedno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.

komentari (0)