banner17

banner18

Ko ubija draž sarajevskog derbija: Željezničar i Sarajevo danas bez navijača igraju u Zenici

Sarajevski derbi izmješten je izvan Sarajeva, igrat će se bez navijača i u spornom terminu

SPORT 08.03.2023, 10:25 08.03.2023, 11:40
Ko ubija draž sarajevskog derbija: Željezničar i Sarajevo danas bez navijača igraju u Zenici
© NFSBiH

U glavnom gradu BiH nema navijačke atmosfere pred 148. po redu gradski derbi između fudbalskih klubova Željezničara i Sarajeva.

Zbog "nemogućnosti igranja" na stadionu Asim Ferhatović-Hase u Sarajevu, koji zbog kašnjenja u radovima nije spreman za korištenje, Fudbalski savez BiH odlučio je da se sarajevski derbi igra na Trening centru FS BiH u Zenici od 13 sati i to bez navijača.

Ovo je prvi međusobni duel koji će Željezničar i Sarajevo igrati na tom terenu, a drugi izvan Sarajeva. Prvi put su dva sarajevska rivala u Zenici igrali ratne 1994. godine u trećem kolu državnog prvenstva Republike BiH, a utakmica je završena rezultatom 1:1.

U prethodnih 147 derbija, Željezničar je slavio 46 puta, dok Sarajevo ima 44 pobjede. Neriješeno je bilo 57 puta.

Inače, ova utakmica 18. kola Premijer lige BiH trebala se odigrati u novembru prošle godine, ali je odlukom FS BiH odgođena za 08. mart. Kako su naveli iz Saveza, policija u Zenici nije mogla garantovati sigurnost za odigravanje utakmice na Bilinom polju, stoga je odlučeno da se utakmica igra bez publike na drugom terenu u Zenici. Osim toga, bh. javnosti sporan je i termin odigravanja urakmice.

Odgovornost za ovakvu organizaciju i odluku još uvijek niko nije preuzeo. 

Na društvenim mrežama i sportskim forumima jednoglasan je stav da se "ovakvim potezima svjesno uništava sport u BiH".

Na pitanje zašto se derbi nije igrao na Grbavici, iz Željezničara su objasnili: "Sarajevo je domaćin i utakmicu su organizovali u saradnji sa FS BiH. Mi smo dobili samo dopis u kojem stoji kad i gdje igramo. Nismo imali upita za igranje na Grbavici."

komentari (0)