Kosovskim džudistkinjama uručeno 100.000 eura za olimpijska ostvarenja

Kosovo do sada ima ukupno tri olimpijske zlatne medalje, sve tri u džudou

SPORT 29.09.2021, 15:07 29.09.2021, 15:49
Kosovskim džudistkinjama uručeno 100.000 eura za olimpijska ostvarenja
© AA

 U Ministarstvu kulture, omladine i sporta Kosova uručene su državne nagrade za olimpijska odličja osvojena u Tokiju džudistikinjama Distri Krasniqi i Nori Gjakova, te treneru Dritonu Kuki. 

Krasniqi i Gjakova su za zlatne medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Tokiju nagrađene sa po 100.000 eura, dok je njihov trener Kuka nagrađen sa 50.000 eura. To su nagrade predviđene pravilnikom o raspodeli državnih nagrada za sportiste koji postignu vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrullah Ceku izjavio je tom prilikom da ministarstvo koje vodi ima zakonsku obavezu da pruži podršku uspješnim sportistima.

Ceku je rekao da Vlada Kosova neće stati sa pomoći, pomenuvši jučer otvoreni Nacionalni džudo centar u Peći, gradu odakle dolaze kosovske džudo šampionke.

Dvije kosovske šampionke, Gjakova i Krasniqi rekle da su srećne što im zakoni na Kosovu omogućavaju da budu nagrađene kao vrhunski sportisti za svoj trud, prenosi AA. 

Kosovo do sada ima ukupno tri olimpijske zlatne medalje, sve tri u džudou. Prva je zlato osvojila Majlinda Kelmendi na Olimpijskim igrama “Rio 2016“. To je ujedno bila i prva kosovska olimpijska medalja.

komentari (0)