Najbolja bh. biciklistkinja: Lejla Njemčević peta na Evropskom prvenstvu

Bh. takmičarka je osvajanjem petog mjesta upisala novih 80 UCI bodova te zadržala poziciju prve biciklistkinje svijeta na UCI maraton ranking listi

SPORT 14.06.2023, 13:05 14.06.2023, 13:11
Najbolja bh. biciklistkinja: Lejla Njemčević peta na Evropskom prvenstvu
© AA

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević zauzela je peto mjesto na Evropskom prvenstvu u maraton disciplini održanom u Laissacu u Francuskoj i time upisala najbolji rezultat u historiji Bosne i Hercegovine na utrkama Evropskog prvenstva u biciklizmu. 

Bh. takmičarka je osvajanjem petog mjesta upisala novih 80 UCI bodova te zadržala poziciju prve biciklistkinje svijeta na UCI maraton ranking listi. Na stazi dužine 80 kilometara Njemčević je veoma dobro startala, međutim umor nakon utrke Svjetskog kupa u Italiji je bio evidentan, tako da je bila primorana da vozi svoj tempo, što je bilo dovoljno za visoko peto mjesto, javlja AA. 

“Nakon najteže utrke u karijeri, odnosno Svjetskog kupa u Italiji koji je trajao šest sati, tokom čitave sedmice prije Evropskog prvenstva sam osjećala veliki umor. Međutim, znali smo da ukoliko se dobro tempiram od samog početka i utrku odvozim bez grešaka mogu ostvariti visok plasman. Izuzetno smo sretni osvajanjem petog mjesta na Evropskom prvenstvu. Sada slijede pripreme za Svjetsko prvenstvo u Škotskoj, što je ujedno i najvažniji cilj ove sezone“, rekla je Njemčević.

Bh. takmičarka je osim osvajanja petog mjesta na Evropskom prvenstvu, ove sezone osvojila prvo mjesto na utrci Svjetskog kupa u Češkoj zatim drugo mjesto na utrci Svjetskog kupa u Italiji te je trenutno lider u generalnom poretku Svjetske serije i UCI ranking liste. Svjetsko prvenstvo ove sezone je na rasporedu 6. augusta, a održat će se u Škotskoj.

komentari (0)