Počast Štrausu s Grbavice: Sarajevo dobilo Bulevar Ivice Osima

- Ovo je vraćanje samo dijela duga Maestru, Štrausu s Grbavice, kako su popularno zvali pokojnog Osima, za sve ono što je tokom svoje bogate igračke, a potom i trenerske karijere uradio za BiH, Sarajevo i svog Želju

SPORT 19.04.2023, 18:24 19.04.2023, 18:31
Počast Štrausu s Grbavice: Sarajevo dobilo Bulevar Ivice Osima
© AA

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o preimenovanju ulice Zvornička od broja 1 do 61 na području Općine Novo Sarajevo u "Bulevar Ivice Osima", prenosi Anadolija.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i prethodne inicijative Općinskog vijeća te Fudbalskog kluba "Željezničar".

- Ovo je vraćanje samo dijela duga Maestru, Štrausu s Grbavice, kako su popularno zvali pokojnog Osima, za sve ono što je tokom svoje bogate igračke, a potom i trenerske karijere uradio za BiH, Sarajevo i svog Želju, navedeno je.

Osim sportskih uspjeha, njegove intelektualne sposobnosti, analitičke vještine, izvanredni ugled kao javne ličnosti te moralna odlučnost koju je pokazao i dokazao u najtežim trenucima za Sarajevo i BiH, stavljaju ga na posebno mjesto u bh. historiji.

Ulica Zvornička odabrana je da nosi njegovo ime, jer prolazi pored Željinog stadiona, gdje je legendarni Ivica Osim stekao svoju igračku i trenersku afirmaciju.

Ivica Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu FK Željezničar. Za prvi tim debitovao je 1959. godine. Zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio je nadimak "Strauss sa Grbavice" i brzo postao miljenik publike.

Nakon devet godina provedenih u FK Željezničar, u decembru 1968. godine prelazi u holandski FC Zwolle, a igrao je i za francuske klubove Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Potom se vratio u Strasbourg, gdje ostaje sve do 1978. godine i kraja igračke karijere. Bio je član mlade U21 reprezentacije SFR Jugoslavije, potom i A reprezentacije za koju je u 16 utakmica postigao osam golova.

Bogatu trenersku karijeru započeo je na klupi Željezničara 1978. godine, a trenirao je reprezentaciju SFR Jugoslavije, Partizan, Panathinaikos, Strum Graz, JEF United te selekciju Japana.

Preminuo je 1. maja 2022. godine u 80. godini.

komentari (0)