Austrija od danas u lockdownu: Četvrto zatvaranje trajat će 10 dana

Novo zatvaranje u Austriji je četvrto od početka pandemije koronavirusa i dolazi u trenutku kada se država bezuspješno bori da zaustavi rast broja slučajeva. U petak je prijavljeno 15.809 novih infekcija, što je najveći dnevni broj od početka pandemije

Svijet 22.11.2021, 09:47 22.11.2021, 10:36
Austrija od danas u lockdownu: Četvrto zatvaranje trajat će 10 dana
© AA

Austrija je uvela lockdown od ponedjeljka ujutru u cilju zaustavljanja širenje infekcije koronavirusom. 

Lockdown u alpskoj državi uveden je jer se prosječna dnevna smrtnost od COVID-19 utrostručila posljednjih sedmica, a neke bolnice su upozorile da njihove jedinice intenzivne njege dostižu maksimum kapaciteta.

Zabrana kretanja će trajati najmanje deset dana, ali bi se mogla produžiti na 20, objavili su zvaničnici.

Ljudi će moći da napuste domove samo iz određenih razloga, uključujući kupovinu namirnica, odlazak kod ljekara ili na vježbanje.

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg izjavio je u petak da će uvesti nacionalnu blokadu kako bi zaustavili četvrti talas pandemije koronavirusa.

Učenici će morati da se vrate modelu online obrazovanja, restorani će biti zatvoreni, a svi kulturni događaji će biti otkazani.

Počevši od 1. februara naredne godine, u Austriji će takođe biti obavezna vakcinacija. Ranije je Austrija isprobala izolaciju samo za nevakcinisane osobe, ali to nije dovoljno usporilo širenje koronavirusa.

Oko 66 posto od 8,9 miliona stanovnika Austrije je potpuno vakcinisano.

Austrija je među nekoliko zapadnoevropskih zemalja u kojima zaraza rapidno raste i gdje postoji zabrinutost da je stopa vakcinacije nedovoljna da bi se zaustavio zimski skok oboljelih u bolnicama.

Novo zatvaranje u Austriji je četvrto od početka pandemije koronavirusa i dolazi u trenutku kada se država bezuspješno bori da zaustavi rast broja slučajeva. U petak je prijavljeno 15.809 novih infekcija, što je najveći dnevni broj od početka pandemije.

Nove mjere naišle su na žestok otpor među stanovnicima. Subotnji protest u glavnom gradu Beču okupio je 40.000 ljudi, prema policijskim navodima, među okupljenima je bilo članova krajnje desničarskih stranaka i grupa, javlja AA. 

komentari (0)