Biden objavio sankcije Rusiji: "Putin je agresor i snosit će posljedice"

Svijet 24.02.2022, 21:03
Biden objavio sankcije Rusiji: "Putin je agresor i snosit će posljedice"
© AA

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odabrao rat pokretanjem vojne operacije protiv Ukrajine te da će snositi posljedice.

Biden je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući povodom ruske vojne operacije protiv Ukrajine objavio sankcije koje su uglavnom usmjerene na ruski bankarski sistem i njenu ekonomiju.

Napominjući da su ruske vojne snage izvele "okrutni napad" na Ukrajinu bez ikakvog opravdanja ili potrebe, Biden je kazao da je Rusija započela operaciju lažnim tvrdnjama o Ukrajini, na šta su mjesecima upozoravali.

Biden je istakao da je Putin objavio rat sinoć tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat. Sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas objavljujem nove sankcije i ograničenja na izvoz protiv Rusije, rekao je američki lider.

Istakao je također da će uvesti sankcije za četiri velike ruske banke, uključujući VTB, drugu po veličini banku u Rusiji, dodajući da su zamrznuli imovinu tih banaka u vrijednosti od trilion dolara.

Podsjećajući da je u svom obraćanju u utorak istakao da su neke snage iz Evrope prebacili u baltičke države kako bi ubijedili članice NATO-a, Biden je kazao da će poslati dodatne trupe u Evropu, prvenstveno u Njemačku, prenosi AA.

komentari (0)