Bijela kuća: SAD ne traži rat s Iranom

- Ne tražimo rat s Iranom. Ne tražimo sukob s režimom na vojnom smislu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby

Svijet 30.01.2024, 09:26
Bijela kuća: SAD ne traži rat s Iranom
© AA

 "Sjedinjene Američke Države ne traže rat s Iranom", saopćila je Bijela kuća u ponedjeljak dok predsjednik Joe Biden odmjerava svoj odgovor na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika, a povrijeđeno više desetina, javlja Anadolija.

- Ne tražimo rat s Iranom. Ne tražimo sukob s režimom na vojnom smislu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući.

- Ne želimo eskalaciju ovdje. Ovaj napad tokom vikenda je bio eskalirajući. Bez pravljenja greške i zahtijeva odgovor. Bez pravljenja greške, dodao je Kirby.

Iračka grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za nedjeljni napad na Tower 22, udaljenu vojnu instalaciju u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice.

Tri američka vojnika su ubijena, a najmanje 34 su povrijeđena u objektu. Ovo su prvi smrtni slučajevi otkako su milicije koje podržava Iran počele gađati američke snage bespilotnim letjelicama i projektilima usred izraelskog rata koji je u toku u opkoljenom pojasu Gaze, gdje je ubijeno više od 26.000 ljudi.

Pentagon je u ponedjeljak saopćio da su trojica vojnika poginula kada je dron samoubica udario u njihove stambene jedinice. Istraga o napadu je u toku. Kirby je rekao da je SAD siguran da su napad izvele regionalne grupe milicija koje podržava Iran, ali je rekao da je obim u kojem je napad naredio Teheran i dalje nejasan.

komentari (0)