Život u Mekki se vraća u 'normalu': Velika džamija otvorena za džematlije u punom kapacitetu

Svijet 18.10.2021, 09:39 18.10.2021, 10:02
Život u Mekki se vraća u 'normalu': Velika džamija otvorena za džematlije u punom kapacitetu
© AA

Velika džamija u svetom muslimanskom gradu Mekki, u Saudijskoj Arabiji, ponovo je otvorena u punom kapacitetu, s vjernicima koji se mole rame uz rame prvi put otkako je počela pandemija koronavirusa.

Nakon ublažavanja restriktivnih mjera protiv COVID-19, vjernici u Velikoj džamiji danas su nakon godinu i po dana ponovo imali priliku da se zajedno mole rame uz rame.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije na Twitter nalogu objavilo je da je na hiljade vjernika pohrlilo u džamiju kako bi obavili molitvu bez potrebe držanja socijalne distance.

- Prvi sabah namaz (jutarnja molitva) nakon ublažavanja ograničenja, navodi se u objavi uz fotografije s hiljadama muslimana koji obavljaju molitvu.

Kako je objavila i službena agencija Saudijske Arabije SPA 15. oktobra, sve osobe koje su primile dvije doze vakcine mogu od 17. oktobra obavljati molitvu u Velikoj džamiji.

Sveta Džamija ili Velika džamija nalazi se u gradu Mekki, u Saudijskoj Arabiji. Ona je najveća postojeća džamija i okružuje jedno od najsvetijih islamskih mjesta, Kaabu. Muslimani cijelog svijeta okreću se u pravcu Kaabe tokom molitve.

Saudijska Arabija saopćila je u petak da će dozvoliti da Velika džamija u Mekki i Poslanikova džamija u Medini budu otvorene za molitve u punom kapacitetu u okviru ublažavanja ograničenja uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je navedeno da će od nedjelje, 17. oktobra, restrikcije biti ublažene za građane koji su primili dvije doze vakcine.

Donesena je odluka o uklanjanju pravila o obaveznom nošenju maski i držanju distance na otvorenom prostoru, a omogućeno je i potpuno korištenje kapaciteta na sastancima, javnim mjestima, javnom prijevozu, restoranima, kinima i drugim prostorima.

Iz Ministarstva je također navedeno da je odlučeno da se događaji mogu organizirati u salama za vjenčanja i sličnim prostorijama bez ograničavanja broja prisutnih, te da se za prisutno na takvim skupovima uvede uslov od dvije doze vakcine protiv COVID-19.

S druge strane, Ministarstvo sporta Saudijske Arabije u saopćenju na Twitter nalogu objavilo je da će svi objekti koji pripadaju Ministarstvu sporta od danas primati navijače u punom kapacitetu.

Ulaz u sportske objekte bit će ipak omogućen samo osobama koje su primile dvije doze vakcine protiv COVID-19, prenosi AA.

U Saudijskoj Arabiji je odobreno šest vrsta vakcina - BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinovac i Sinopharm.

komentari (0)