Još sedmoro djece umrlo od pothranjenosti u bolnicama u Gazi

Izraelske snage nastavile su sa napadima koji traju više od četiri mjeseca. Sprečavaju ulazak humanitarne pomoći zbog čega je došlo do "humanitarne katastrofe"

Svijet 29.02.2024, 09:39 04.03.2024, 12:44
Još sedmoro djece umrlo od pothranjenosti u bolnicama u Gazi
© AA/Fotografija je ilustracija/Djeca sa slike ne opusuju sadržaj teksta

Još sedmoro djece umrlo je od pothranjenosti u bolnici "Kemal Advan" na sjeveru Pojasa Gaze.

Izraelske snage nastavile su sa napadima koji traju više od četiri mjeseca. Sprečavaju ulazak humanitarne pomoći zbog čega je došlo do "humanitarne katastrofe".

Direktor bolnice "Kemal Advan" Husam Abu Safiye rekao je da je sedmoro palestinske djece umrlo od pothranjenosti.

"Okupirani Izrael je pokrenuo novi rat protiv naroda Gaze, a to je rat glađu. Broj umrlih od posljedica gladi se povećava, posebno među djecom. Ima mnogo djece na odjelima za intenzivnu njegu koja su u opasnosti od smrti zbog gladi", rekao je Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi.

Istakao je da je, uprkos insistiranju međunarodnih organizacija, Izrael blokirao napore humanitarnih organizacija za isporuku pomoći, piše AA- 

"Posebno nakon što je bolnica 'Kemal Advan' van funkcije, zdravstveni sistem na sjeveru Gaze je potpuno neadekvatan", izjavio je Qudra.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je u srijedu da je broj palestinske djece koja su izgubila živote zbog pothranjenosti i dehidracije na sjeveru Gaze porastao na šest.

Saopćeno je da je četvoro djece umrlo u bolnici "Kemal Advan", koja nije radila zbog nedostatka goriva, a dvoje u bolnici Shifa u Gazi, koja je ozbiljno oštećena u napadu izraelske vojske.

U Pojasu Gaze, koji ima oko 2,3 miliona stanovnika, vlada humanitarna katastrofa jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 146 dana.

Mete izraelskih snaga su civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci. Izraelske snage sprečavaju i dostavu humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

komentari (0)