Njemačka: Zbog štrajkova otkazani letovi i polasci vozova

Lufthansa je saopštila da je morala da otkaže oko 80 posto letova zakazanih za četvrtak i petak, a Deutsche Bahn oko 80 posto usluga međugradskih vozova

Svijet 07.03.2024, 13:25 08.03.2024, 14:47
Njemačka: Zbog štrajkova otkazani letovi i polasci vozova
© AA

Vazdušni i željeznički saobraćaj u Njemačkoj u četvrtak je zbog istovremenih štrajkova mašinovođa, aerodromskih radnika i radnika zemaljskog opsluživanja bio suočen sa mnogobrojnim problemima, javlja Anadolu.

Međunarodni aerodrom u Frankfurtu, najprometniji u Njemačkoj, bio je potpuno zatvoren za odlazeće putnike jer je osoblje obezbjeđenja organizovalo štrajk zbog spora oko plata i uslova rada.

Njemačka aviokompanija Lufthansa otkazala je stotine letova u četvrtak zbog štrajka zemaljskog osoblja na glavnim aerodromima u državi, uključujući vasdušne luke u Berlinu, Hamburgu i Minhenu.

Lufthansa je saopštila da je morala da otkaže oko 80 posto letova zakazanih za četvrtak i petak zbog dvodnevnog štrajka i savjetovala putnike da provjere status leta prije putovanja na aerodrom.

Za mnoge putnike sklapanje alternativnih aranžmana nije bilo moguće u četvrtak jer su prekinute željezničke usluge zbog 35-satnog štrajka mašinovođa. Regionalne i prigradske željezničke usluge takođe su značajno pogođene, piše AA. 

Štrajk mašinovođa u putničkim vozovima počeo je u 2 sata ujutru po lokalnom vremenu i trebalo bi da traje do 13 sati u petak.

Nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn objavio je da je pokrenuo plan za hitne slučajeve, ali je gotovo 80 posto usluga međugradskih vozova moralo biti otkazano.

Sindikat GDL i Deutsche Bahn mjesecima pregovaraju o postizanju novog kolektivnog ugovora.

komentari (0)